Written by

Tegyél Te is a Föld helyreállításáért!

Egyéb, home_slider| Views: 3725

Tippek és nyereményjáték a Föld Napjára

Április 22-én tartjuk a Föld Napját, amelynek célja felhívni a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az 1970-ben indított kezdeményezés mára világméretűvé nőtte ki magát, számtalan különböző program várja minden évben az érdeklődőket. A 2021. évi Föld Napja téma a Földünk helyreállítása, ezért összegyűjtöttünk 8 olyan dolgot, amit te is megtehetsz ezért a célért. A cikk végén pedig egy fenntarthatósági kvízt találsz, amely a Körkörös Gazdaság cikkein alapul. Ha helyesen válaszolsz, értékes nyereményekkel lehetsz gazdagabb a Veolia felajánlásának köszönhetően.

Hallasd a hangod!

Fordulópont előtt állunk. Egyre többen ismerik fel, hogy jelenlegi életmódunkkal elpusztítjuk a természeti környezetünket. Ezzel összefüggésben azoknak a száma is nő, akik felelősségüknek érzik, hogy ezen változtassanak. A környezetvédelmi ügyek mellett felszólalni és érvelni jó módja annak, hogy hozzájárulj a változáshoz. Nemcsak az illetékesek megszólítása számít, beszélgess családoddal, barátaiddal vagy munkatársaiddal a témáról, ösztönözd őket pozitív változások végrehajtására. Családod legkisebb tagjait is inspirálhatod fenntarthatóságra, már számos izgalmas gyerekkönyv áll rendelkezésre a magyar olvasók számára is.

Legyél tájékozott!

Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, hogy folyamatosan tájékozódsz a környezetvédelmet és a klímaváltozást érintő témákról. Ismerd meg a tényeket, legyél naprakész a természeti világunk állapotáról. Figyelj arra, hogy az információ megbízható forrásból származzon. Ennek köszönhetően felkészültebben tudsz beszélgetni másokkal, és a tudás birtokában hatékonyabban tudsz tenni a fenntarthatóságért.

Utazz felelősséggel!

Az ökológiai lábnyomunk csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a felelősségteljes utazás és közlekedés. Amikor csak tudsz, válassz környezetbarát megoldásokat: gyalogolj vagy ülj biciklire, használd a tömegközlekedési eszközöket. Ha lehetséges, külföldi utazáshoz válaszd a vonatot a repülő helyett. Ha úti célodon szeretnéd a helyi állatvilágot megcsodálni, tedd ezt etikus módon. Például kerüld el azokat a programokat, ahol pénzért etethetsz vagy simogathatsz vadállatokat. Figyeld meg az állatokat természetes élőhelyükön távolról, és ha tudod, támogasd a helyi természetvédelmi törekvéseket.

Étkezz fenntarthatóan!

Az élelmiszertermelés a természetes élőhelyek pusztulásának és ezzel az állatfajok kihalásának egyik fő mozgatórugója, és étkezésünk az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának mintegy negyedéért és a biodiverzitás csökkenésének csaknem 60 százalékáért felelős. Az étkezésed tudatosabbá és fenntarthatóbbá tételével sokat tehetsz a bolygóért. Az állattenyésztés hatalmas mennyiségű vizet és takarmányt igényel. Jelenleg a mezőgazdasági területek terjeszkedése az állati takarmány, például szója termesztéséhez a vezető oka az erdőírtásnak és a természetes élőhelyek eltűnésének. A hús előállítása sokkal több szén-dioxid-kibocsátással jár, mint például a zöldségek, gabonafélék és hüvelyesek termesztése. A hús-központú étrendtől való elmozdulás a növényi eredetű étrend felé csökkentheti a környezeti lábnyomodat.

Csökkentsd a hulladékod!

Az erőforrások pazarlása ellen az élet minden területén fel kell lépni, az otthoni hulladékcsökkentéssel pedig te is nagy eredményeket érhetsz el. Minden egyes megvásárolt termék rendelkezik környezeti lábnyommal, és sajnos nagy százalékuk hulladéklerakóban végzi. A műanyagszennyezés óceánjainkra gyakorolt hatása egyre egyértelműbb, és katasztrofális hatással van a vízi élővilágra. A lehető legtöbb alapanyag újrahasznosítása csökkenti az újonnan gyártott új anyagok mennyiségét, az upcycling, azaz újra felhasználás pedig kreatív módszer arra, hogy a régi tárgyainknak új életet adj. Régi befőttesüvegekből gyertyatartó lehet, az üres konzervdobozokba növényeket ültethetsz – a lehetőségek száma végtelen. Figyelj a pazarlásra az élelmiszerek esetében is! Becslések szerint a világon előállított összes élelmiszer egyharmada veszendőbe megy. Próbálj minél kevesebb ételt pazarolni, és komposztáld a szerves hulladékot!

Vásárolj okosan!

Mindannyian többet tehetünk azért, hogy tudatosabbak legyünk abban, hogy mit és honnan vásárolunk. A vásárolt árucikkek mennyiségének csökkentésével nemcsak pénzt takaríthatsz meg, hanem hozzájárulsz a hulladék- és a környezeti lábnyom csökkentéshez is. Használd vásárlóerődet arra, hogy a pénzeddel pozitív változásokat támogass. A kevésbé szennyező, környezetbarát és fair trade, azaz méltányos forrásból származó termékek vásárlásával arra ösztönzöd a vállalatokat, hogy fenntartható módon állítsák elő és szerezzék be termékeiket. Részesítsd előnyben a helyi termékeket! Zöldség vagy gyümölcs vásárlásnál, amikor csak lehet, válaszd azt, amelyiknek szezonja van, ehhez jó megoldást nyújtanak például a bevásárlóközösségek. Egyre több lehetőség létezik emellett csomagolásmentes vásárlásra is, amelyek szintén segítenek abba, hogy csökkentsd a hulladékmennyiséget. Használati tárgyakat és bútorokat egyre trendibb másodkézből venni, ezzel a pénztárcádnak is jót teszel és a fenntarthatósághoz is hozzájárulsz.

Adományozz!

Ha megteheted, támogass pénzzel olyan csoportokat, kezdeményezéseket vagy szervezeteket, amelynek egyet értesz a céljaival. Számos szervezet önkéntes alapon vagy kevés pénzből tartja fenn magát, így az adományok sokat segítenek. Nézz utána, melyik szervezet milyen adományokat fogad el, pénz mellett gyakran tárgyi adományokat is várnak. Amennyiben dolgozol, úgy éves adóbevallásod során az adód 1 százalékát is fel tudod ajánlani környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek számára.

Önkénteskedj!

Az önkéntesség jó módja annak, hogy hozzájárulj olyan ügyekhez, amelyek iránt elkötelezett vagy, de elsőre ijesztő lehet, ha nem tudod, hol kezdj neki. A saját időd és képességeid a legértékesebbek, amiket fel tudsz ajánlani. Tájékozódj a zöld szervezetek honlapján az önkéntes-lehetőségekről, gyakran külön programmal rendelkeznek az érdeklődő önkéntesek számára. Keresd fel a helyi környezetvédő csoportot vagy akár nemzeti parkot, biztosan találnak lehetőséget a cselekedni vágyóknak.

Teszteld a tudásodat a Körkörös Gazdaság kvízjátékán! Válaszold meg helyesen az oldalon megjelent cikkekhez kapcsolódó kérdéseket, és nyerj értékes ajándékokat a Veolia felajánlásának köszönhetően! Kitöltési határidő: 2021. április 29. 16:00.

Környezetbarát Csomag tartalma:

  • David Attenborough: Egy élet a bolygónkon
  • Fém termosz
  • Bambusz jenga
  • Veolia brandelt ajándéktárgyak

Kattints a kvízért!

A játék versenyszabályzata: