Written by

Ökoturizmus – avagy milyen egy környezettudatos világjáró

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 3519

Az ökoturizmus, zöldturizmus, vagy környezettudatos turizmus kifejezésekkel egyre gyakrabban találkozunk, hiszen a fenntarthatóság témaköre a közvéleményt aktívan foglalkoztatja. Már a 20. század végére nyilvánvalóvá vált, hogy a tömegturizmus mai formája nem fenntartható és rohamosan pusztítja természeti kincseinket. Az ökoturizmus célja, hogy az utazás és a fenntartható életmód ne egymást kizáró életvitel legyen.

Az ökoturizmus alapelvei közé tartozik a turisták negatív környezeti, társadalmi és kulturális hatásainak mérséklése, a környezettudatosságra nevelés, valamint a természet és mások kultúrájának tisztelete. Érdemes a meglátogatott területeket és lakosait a helyi értékek megőrzése érdekében támogatni, olyan formában, amely a látogató és fogadó közösség számára is előnyös. Ennek az utazási formának két ágát választjuk el egymástól, az úgynevezett hard és soft ökoturizmust. Az előbbi egy szigorúbb értelembe vett, speciális céllal történő utazást jelent, ahol a hangsúly a környezettudatosságon és a természettel való kapcsolatteremtésen van. A másik ágat inkább jellemzi a felszínesség, mikor az utazás több célból történik, és csak egy kisebb részét képezi a környezetre való odafigyelés.

Milyen egy igazi ökoturista?

Nemcsak az utazás módjában, hanem az utazók között is nagy különbségek lehetnek. Kutatások kimutatták, hogy a zöldturisták általában magasabb képzettséggel, illetve jövedelemmel rendelkeznek, és tipikusan a fejlett országok lakosai közül kerülnek ki. A környezettudatosság kérdésköre a középkorú (35 év feletti) nőket foglalkoztatja leginkább. Az ökoturistákra a természet felfedezése, túrázás és a növény- és állatvilág megfigyelése a jellemző. Megfigyelhető, hogy a turisták körében az élővilág felkeresésekor a hard ökoturizmus jellemzői jelennek meg, azonban fontos számukra a kényelmes szállás, a finom étel, melyek a soft ökoturizmus tulajdonsági közé sorolhatók.

Az Országos ökoturizmus fejlesztési stratégia négy kategóriába sorolta az utazókat. Az alkalmi zöldturistáknak nem elsődleges célja a környezethez kapcsolódó látnivalók vagy szolgáltatások igénybevétele, de útjuk során általában meglátogatják a természeti látványosságokat. Élményorientáltság jellemzi őket, a minőségi szolgáltatások hatására viszont valódi zöldturistákká válhatnak. Az aktív zöldturisták célja a természetben való sportolás, aktív tevékenységek űzése, mely során a környezetről is tanulhatnak. Az ökoturisták környezettudatos, felelősségteljes utazók, akik autentikus értékeket és élményeket keresnek útjaik során. Számukra fontos a negatív környezeti hatások minimalizálása és a pozitív hatások erősítése. Az elkötelezett ökoturisták utazásik során aktívan hozzá szeretnének járulni a természeti és kulturális értékek megőrzéséhez. Gyakran keresnek önkéntes lehetőségeket, mellyel segíteni tudják a meglátogatott hely társadalmát, biodiverzitását.

A lábnyomodon kívül mást ne hagyj a parton.

Zöldturizmus: az érem két oldala

A tömegturizmusról már a 20. század végére nyilvánvalóvá vált, hogy nem fenntartható, negatív társadalmi és környezeti hatásokkal rendelkezik, ami miatt más utazási formákat kell keresni. Erre nyújt alternatívát az ökoturizmus. Ezen utazási forma egyik pozitív tulajdonsága, hogy a látogatóközpontok, természeti bemutatóhelyek megnyitásával sok helybélit képes foglalkoztatni – ezzel is csökkenti a munkanélküliséget és támogatja a helyi gazdaságot. Értelemszerűen pozitívuma a környezettudatosság, a természeti kincsek megőrzése és az élővilág terhelésének minimalizálása. A zöldturizmus esetében azonban számolni kell azzal, hogy van egy meghatározott terhelhetőségi limit, hiszen korlátozottak a helyek befogadóképessége, illetve gyakran nem alkalmazhatnak bizonyos eszközöket, szolgáltatásokat, melyek szennyezik a környezetet.

A zöldturizmusnak azonban lehetnek árnyoldalai is. Az ökoturizmus és zöldturizmus napjainkban divatos keresőszavakká nőtték ki magukat, és sokszor kerülnek olyan szolgáltatások leírásába, amelyek nem osztoznak a környezettudatos turizmus értékeivel. Afrikában rengeteg olyan autentikus szállás és program várja a külföldi világjárókat, amelyek úgy tűnnek, nem bolygatják meg a természetet, a helyi törzsek életét vagy az állatvilágot, ez azonban koránt sincs így. Még a környezettudatos látogatók elszállásolása és szórakoztatása is gyakran nagyobb gazdasági és környezeti károkkal jár, mintha nem nyitották volna meg a területet a kíváncsi utazók számára. A természetvédelmi területekről sok esetben kilakoltatják az évszázadokon át ott élő törzseket, ezzel veszélyeztetik azok fennmaradását, illetve a megélhetőségük érdekében teljesen kiszolgáltatottá teszik őket a turizmussal szemben. A legegyszerűbb szálláshelyek felhúzása is komoly forgalmat okoz a védett területeken, ami megzavarja az ottani élővilágot, illetve folyamatosan csökkenti azok terét.

Ökoturisztikai lehetőségek hazánkban

Az ökoturisztikai helyszínek jellemzően védett természetvédelmi területek. A zöldturisztikai desztinációk célja a látogatók ismereteinek bővítése, a helyi kultúra fenntartása és a természet védelmezése. Fontos, hogy az utazás a látogatók, a szolgáltatók és az élővilág számára is pozitív hatással legyen.

A Balaton vidéke kedvelt ökoturisztikai célpont

Magyarország környezetturisztikai szempontból rendkívül sokszínű, hiszen a területének 10 százaléka természetvédelmi terület. Ezek a helyek általában a nagyvárosoktól messzebb, hátrányosabb gazdasági, társadalmi térségben találhatók. 2012-es adatok szerint hazánkban 571 ökoturisztikai létesítmény található, melyből több mint 400 tanösvény és közel 30 látogatóközpont van számon tartva. Leglátogatottabb nemzeti parkjaink a Hortobágyi Nemzeti Park, a Balaton-felvidéki, az Aggteleki, illetve a Bükki Nemzeti Parkok. E helyek látogatóközpontjaik olyan bemutatóhelyek, ahol a térség szakértői mutatják be a természeti övezet növény- és állatvilágát. Ilyen szolgáltatás igénybevételekor lehetőségünk van kérdezni, egy-egy témába mélyebben elmerülni a szakemberrel együtt. Ha az utazó egyedül, vagy saját útitársaival kívánja felfedezni a környéket, számukra a tanösvények állnak rendelkezésre, ahol a táblákon kihelyezett információkat önálló feldolgozásra szánják. A nemzeti parkokban természeti adottságaitól függően rendszeresen tartanak nyílt napokat, lovas bemutatókat, barlangtúrákat, és mutatják be a helyiek életét, szokásait.

Források: wikipedia.org, gyeregyalog.hu