Written by

Neveljünk környezettudatos gyerekeket! 6 gyerekkönyv a környezetvédelemről a karácsonyfa alá

Egyéb, home_slider| Views: 2596

Környezetünk megóvása mindannyiunk felelőssége, ennek tudatosítását nem lehet elég korán elkezdeni. A jó hír, hogy egyre több gyerek és kamasz érdeklődik a környezetvédelem iránt, és akar tenni a Föld megóvásáért. Ne hagyjuk veszni a lelkesedésüket, beszéljünk velük a témáról, segítsük őket a tájékozódásban. Szerencsére már sok olyan könyv érhető el magyarul is, amelyek közérthetően magyarázzák el az ökológiai problémákat vagy a klímaváltozást a fiatalabb korosztály számára. Most 6 olyan kiadványt válogattunk össze a témában, amelyek kitűnő karácsonyi ajándékok lehetnek.

Andrea Gregusova: Gréta
Korosztály: 3+

Gréta, a bálna, a tenger legnépszerűbb énekesnője egyik napról a másikra elveszti a hangját, és még csak nem is sejti, miért. A víz alatti rendelőben rá kell jönnie, hogy nem csak neki vannak gondjai. Amikor kiderül, hogy az állatok a tengert elárasztó szemét miatt betegek, összefognak, hogy cselekedjenek. Andrea Gregušová szlovák írónő és Nastia Sleptsova ukrán illusztrátor érzékeny könyve a természet és a zene iránti szeretetből született.

 

Mandl Péter: Sári és Nemszemétke
Korosztály: 4-8

Sári és Nemszemétke különleges, aktuális problémát feldolgozó mesekönyv: a környezetvédelem egyik legfontosabb részterülete, a hulladékfeldolgozás. A könyv különlegessége, hogy egyrészt mesekönyv, másrészt ismeretterjesztő kézikönyv. A könyv tökéletesen korrelál az aktuális gyerekirodalmi trendekkel, miszerint az újabban születő gyerekregényekben a gyerekek oldják meg a felnőttek által elrontott élethelyzeteket -, tudniillik elsősorban a gyerekek találékonyságával és gyerekekre való odafigyeléssel megoldható a hulladékkezelés problémája. A könyv munkafüzet melléklete a mesekönyv szereplőihez kapcsolódó újrahasznosított tárgy elkészítését mutatja be lépésről lépésre.

 

Pászti Amina: Glóbi kalandjai
Korosztály: 5-10

Glóbi, a kis földgolyó veszélyben van, és csak a gyerekek menthetik meg a még súlyosabb bajoktól! Glóbi kalandjait ismerhetjük meg a főleg óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló mesekönyv lapjain, miközben észrevétlenül tanítjuk meg a kicsiket a környezetvédelem fontosságára. A könyv nyolc mesét tartalmaz, amelyek a gyerkőcök nyelvén neveli a kicsiket (és a felnőtteket is) a környezettudatos életmódra.

 

Jess French: Micsoda pazarlás! – Környezetszennyezés, újrahasznosítás és a bolygónk védelme
Korosztály: 6-10

Szinte minden tevékenységünkkel valamilyen hulladékot termelünk. De hová kerül és milyen hatással van a bolygónkra az ember által termelt sokféle hulladék – a szeméttől az ételmaradékon át a gyárak által kibocsátott gázokig és régi készülékekig? Hogyan mérsékelhetők az általuk okozott károk? A kötet számos hasznos ötletet ad, mi mindent tehetünk azért, hogy a Föld élhetőbb hely legyen. A legegyszerűbb változtatásokkal is óriási eredményeket érhetünk el!

 

Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv
Korosztály: 8-14

Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. Gévai Csilla könyve a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. Ez a könyv igazi hiánypótló mű: tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teszi a környezetvédelmet. A könyvhöz kapcsolódóan Nagyon Zöld Füzet címmel foglalkoztató is kapható.

 

C. Hecking – C. Schönberger – I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik – Greta Thunberg harca a Földért
Korosztály: 12+

Legyél te is klímahős, és mentsd meg a világot! Ebben a könyvben a kiskamaszok Greta Thunberggel ismerkedhetnek meg, a lánnyal, aki úgy döntött, felemeli a szavát mindannyiunk jövőjéért. Hasznos tippeket is kapnak, mit tehetnek a környezetvédelemért és a Föld megóvásárért. Csak egy Földünk van, mindannyian felelősek vagyunk érte!