Fűtsünk okosan - Körkörös Gazdaság

Written by

Jön a tél, fűtsünk okosan!

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 11944

Már jócskán benne vagyunk a fűtésszezonban és fél évig még biztosan maradunk is. Hogy télen se fázzunk, különböző módokon biztosíthatjuk az otthon melegét, vannak olcsóbb és drágább megoldások is. Sajnos számos egyedi fűtési rendszer működtetése jelentős káros kibocsátással jár, de szerencsére vannak olyan környezetbarát megoldások is – például a távfűtés -, amelyek terjedése mindannyiunk érdeke a tisztább levegőért.

Egy szmogriadó esetén sokan rögtön a robbanómotoros gépjárműveket okolják, amelyek valóban szennyezik a levegőt a kipufogón keresztül távozó káros gázok révén, ennek ellenére ma már nem a modern autók a legnagyobb bűnösök. Megfigyelhető, hogy hazánkban jellemzően telente, a szélcsendes napokon hirdetnek szmogriadót, nem véletlenül, hiszen jelentős részben a nem megfelelő fűtés okolható a füstködök kialakulásáért.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmányai szerint egyértelműen egészségkárosító hatása van a szennyezett levegőnek. A szálló részecskék belélegzése akut és krónikus egészségkárosodást válhat ki és sajnos jelentős a hatásuk a megbetegedési és a halálozási rátára is. Továbbá a növényzetre is káros hatásúak a szennyeződések, a levegőből kiülepedve a gázcsere nyílásokat eltömik, így akadályozzák a növény „légzését”, negatívan befolyásolják a fotoszintézis folyamatát. A levegő páratartalmával és a csapadékkal érintkezve pedig maró hatásúvá válik.

A távhőszolgáltatás megoldást jelenthet a nagyobb városok környezetbarát hőellátására. A távfűtés közvetlenül a településen belül, ahol a lakóépületek vannak, nem bocsát ki környezetkárosító anyagot. Levegőtisztaság-védelmi szempontból az elszórtan elhelyezkedő, lakossági, intézményi kémények jóval nagyobb szennyezést okoznak a helyi környezetnek, mint a jól ellenőrzött, nagy magasságú kibocsátási források a településen kívül. A nagyméretű ipari tüzelőberendezések jó hatásfokkal, számítógépes folyamatirányítással, folyamatos felügyelet mellett üzemelnek így sokkal kevesebb szennyező anyagot küldenek a levegőbe. Továbbá a felhasználók számára biztonságosabb megoldást is nyújt a távfűtés, hiszen nem kell kéményfelújításról gondoskodni, nincs égéstermék visszaáramlás a kéményből, nem kell tartania gázrobbanástól, nem kell évente üzembe helyezni a gáz fűtőkészülékét, nem kell a kazánt javíttatni. Bár sokan érvelnek a távfűtés ellen a magas számladíjak miatt, valójában olcsóbb más megoldásoknál, hiszen nem kell külön fizetni az elhasználódott berendezések pótlásáért, az üzemeltetésért, a karbantartásért, az eszközök működtetéséhez szükséges villamos energiáért.

Ahol nincs lehetőség csatlakozni távhőszolgáltató hálózathoz, más megoldásokkal is biztosítható otthonunk környezetbarát hőellátása. Nagyon fontos a rendszeres kivizsgáltatás, hiszen a tüzelőberendezés és a kémény rendszeres ellenőriztetésével kiszűrhetjük a problémákat, csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátás és még spórolhatunk is. Elterjed a földgáz alapú fűtés, szerencsére a gázt szándékosan szagosítják, hogy érezni lehessen egy esetleges szivárgást, de így is fontos a rendszeres kivizsgálás és karbantartás. Megújuló energiaforrásokat is használhatunk hőtermelésre. Ilyenek a fa és a biobrikettek, melyek elégetése szén-dioxid semleges, emellett jól éghetők is, széles körben használt anyagok. A fánál viszont figyelni kell a tárolásnál, hiszen a nedves faanyag kevésbé hatékony tüzelőanyag, ráadásul égetése sokkal szennyezőbb is, mint szárazon.

Soha ne égessünk viszont kezelt fát, háztartási hulladékot, hiszen nem csak nagymértékben károsítják a levegőt, de jogszabályi előírások által is tilos ezeket az otthonokban működő kazánokban felhasználni! Lehet továbbá geotermikus fűtést is választani, ahol lényegében a termálvíz, a Föld hője adja a meleget.

Amit hajlamosak vagyunk elhanyagolni, az az épületek hőszigetelése. Sajnos a fűtés nagy része jut az utcákra a nem megfelelő nyílászárók miatt. Ha elavultnak érezzük otthonunk hőszigetelését, érdemes felújíttatni, hiszen ha rövidtávon drága is egy felújítás, hosszabb távon visszahozza árát az alacsonyabb fűtésdíj. Emellett sokat segíthet a spórolásban a programozható termosztátok beszerzése is. Továbbá sokkal energiahatékonyabb, ha napközben, amíg nem vagyunk otthon, nem kapcsoljuk ki a fűtést, csak lentebb vesszük a hőfokot, hiszen a lakás visszafűtése sokkal nagyobb energiát igényel, mint a szinten tartás, ráadásul sokkal kellemesebb egy meleg otthonba megérkezni a munkanap végén.