Written by

Ha lejár a mérőóra szavatossága…

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 21147

Néhány évente kötelező lecserélni a háztartási mérőórákat. Amennyiben ezt nem tesszük meg, többszázezres büntetésre is számíthatunk, így érdemes figyelni a felszólításokra és időben cselekedni!

Hiába nyűg legtöbbünk számára a mérőóra-csere, időnként muszáj korszerűsíteni az elavult eszközöket, erre pedig időben figyelmeztetnek is a szolgáltatók. A csere miatt valakinek muszáj otthon lennie, hogy a szakember elvégezhesse a munkát, még akkor is, ha a ház falain kívül, egyébként hozzáférhető helyen van a mérőóra. Emiatt érdemes tehát ajtót nyitni a szerelőknek, ha ugyanis a szolgáltató nem tud bejutni az ingatlanba, az illetékes járásbírósághoz fordulhat, ahol nem peres eljárásban kötelezheti a fogyasztót arra, hogy adjon lehetőséget a munka elvégzésére. Ha tehát már két írásos megkeresést is kaptunk a szolgáltatótól arról, hogy cseréltessük le a mérőórát, de ez ennek ellenére sem történik meg, akkor ne lepődjünk meg, ha ügyvédi felszólítást kapunk!

Vigyázzunk, kit engedünk be lakásunkba!

Mivel sajnos sokan visszaélnek az emberek jóhiszeműségével, érdemes vigyázni a csalókkal. Előfordul, hogy olyan emberek próbálnak bejutni a lakásba óracsere ürügyén, akinek nincs rá jogosultsága. Ennek kivédésére mindig kérjünk igazolványt a szerelőtől, mielőtt kitárnánk az ajtót, és ne higgyünk el semmilyen kifogást, a hivatalos szakembernek mindig magánál kell hordania a munkát igazoló iratokat. További gyanús körülmény az is, ha előzetesen nem kaptunk értesítést a szolgáltatótól.

Figyeljük a csere folyamatát is!

Érdemes végigkövetni a szerelő tevékenységét is, mert egy esetleges probléma esetén súlyos büntetést is fizethetünk, ha figyelmetlenek vagyunk. A cseréről mindig jegyzőkönyvet vesznek fel, ha bármi hibát vagy gyanúsat tapasztal a szakember, akkor azt írásban rögzítenie kell, ezt mindig alaposan olvassunk át! Amennyiben valamivel nem értünk egyet, akkor tegyük szóvá, hogy azt is feltüntessék a jegyzőkönyvben, így, ha utólag valamilyen gond történik, a szolgáltató nem tud minket okolni a rossz csere miatt. Ha nem így járunk el, jóváhagyjuk a munka minden részletét, így kár esetén nekünk kell állni a jóvátétel költségét.

Mit ellenőrizzünk az új mérőórán?

Minden mérőórán szerepel a gyártás, vagy a hitelesítés ideje, így magunk is nyomon tudjuk követni, hogy melyik évben esedékes a csere. A vízmérő hitelességét két helyen is ellenőrizhetjük. Az egyik az ólomplombán feltüntetett utolsó hitelesítés dátuma, ha a szerkezetet pedig 2016 októbere után szerelték fel, akkor már az óralapon is láthatjuk az év utolsó két számjegyét (például M16 = 2016). Gázmérő és villanyóra esetében a készüléken tüntetik fel a gyártási és hitelesítési számot, ez alapján tudunk számolni, hogy pontosan melyik évben fog lejárni az óra élettartama.

Mit, mikor kell cserélni?

Gázóra: Az óránkénti hat köbméter és annál kisebb teljesítményű gázmérők esetén a hitelesítési csere 10 évente esedékes, az óránként hat köbméternél nagyobb teljesítményű eszközöknél pedig 5 évente.

Vízóra: 6 évente szükséges hitelesíttetni vagy kicseréltetni a mérőórát.

Villanyóra: A gázórához hasonlóan itt is 10 év a „szavatossági idő”.

Forrás: borsonline.hu