Written by

Tudatos étkezéssel a fenntartható jövőért

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 2367

Egészséges és környezetkímélő választások

 

Az egészséges életmód valóságos divathullámmá érett az utóbbi években. A sport és a táplálkozási tanácsok mellett pedig egyre nagyobb hangsúly helyeződik arra is, hogy bizonyos fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve válasszuk meg azt, ami a tányérunkra kerül. Cikkünkben összeszedtük azokat a javaslatokat, amelyek követése az egészségünkre és a környezetünkre nézve is számos előnyt tartogat. 

Növények, gabonák, magvak: természet kincsei

A zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák és magvak mind-mind vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, magas tápértékű élelmiszerek, amelyek előtérbe helyezése jótékony hatással van szervezetünk egészségére. A jellemzően növényi étrend csökkenti az elhízás valószínűségét, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását, jót tesz az emésztőrendszernek. Követői ráadásul kevesebb terhet rónak a környezetre, köszönhetően annak, hogy jóval kisebb mértékig járulnak hozzá a hús alapú és feldolgozott élelmiszerek előállításához szükséges földhasználathoz, vízmennyiséghez, a légszennyezéshez és a tenger élővilágának pusztításához.

Zöldségek és gyümölcsök helyi termelőktől

Lehetőség szerint helyi termelőktől vásároljuk meg a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Így támogathatjuk a hazai termesztést, ráadásul nem járulunk hozzá a távolról érkező áruk szállításából származó környezetszennyezéshez sem. A helyi termékek jóval vitamindúsabbak is, és igazi élményként szolgál, ha a piacok forgatagában szerezzük be azokat.

Kerüljük a pálmaolaj tartalmú termékeket

A pálmaolaj egy olcsó növényi zsiradék, amelyet az olajpálmák húsából nyernek. Az olajpálmák telepítéséhez azonban egyre nagyobb és nagyobb területekre van szükség, amelyeket esőerdők felégetésével szabadítanak fel.

A pálmaolaj jóval több termékben szerepel, mint elsőre gondolnánk, előfordul édességekben, péksüteményekben, de még a különféle szószokban vagy mélyhűtött árukban is.  Érdemes az összetevőket megnézni, és ha találkozunk a megnevezéssel, válasszuk inkább a termék egy másik alternatíváját.

Szorítsuk vissza húsfogyasztásunkat

Az ENSZ szerint a húsfogyasztás az emberiség egyik legégetőbb problémája. Jól szemlélteti a környezeti hatásait, hogy az állattenyésztés során kibocsátott üvegházhatású gázok felérnek az összes földi közlekedési eszköz, repülő és rakéta által kibocsátott gázzal. Ráadásul az állattenyésztés az egyik fő oka az egyre növekvő erdőirtásoknak, az éghajlatváltozásnak, felemészti az ivóvízkészleteket.  1 kg sertéshús előállításához 6000 liter víz szükséges és 50 km autózás szén-dioxid-kibocsátásának felel meg. Ha a Föld húsfogyasztása hozzávetőlegesen felére csökkenne, a jelenlegihez képest 15 százalékkal csökkenne az ökológiai lábnyomunk.

Tejtermékeket is célszerű csökkenteni

Az ENSZ becslése szerint a légkörbe jutó üvegházhatású gázok 14,5%-áért felel az állattenyésztés, amelynek legjelentősebb forrása a szarvasmarhák állománya. Ökológiai szempontból a trágya és műtrágyák kezelése, valamint a takarmány-előállítás is fontos területnek számítanak, hiszen a vizes élőhelyek és erdők elvesztéséhez vezethetnek.

A tehéntej alternatívájaként növényi alapú italok hódítanak. A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, hogy ezek közül a zabtej a leginkább fenntartható lehetőség, hiszen a rizs és mandulatejhez viszonyítva jóval kevesebb a vízigénye az előállítása során. A környezetünk érdekében célszerű tudatosan csökkenteni a tejtermékek fogyasztását, illetve a növényi alternatívákkal egyensúlyban tenni étrendünk részévé.

Fenntartható állományból származó halak

A halfogyasztás az egészséges étrendi ajánlások fontos része, elsősorban az halak Omega 3 zsírsav tartalmának köszönhetően. A hazai halfogyasztás azonban jelentősen elmarad az ideálistól, a táplálkozási szakértők az tanácsolják, hogy hetente kétszer kerüljön a tányérunkra. Árny oldala viszont, hogy a tengeri halászat megannyi halállományt sodor a kihalás szélére. Jó hír, hogy van lehetőségünk fenntartható állományból származó halakat is vásárolni, ha a boltok polcain MSC emblémával ellátott termékeket keressük.

A Marine Stewardship Council (MSC), egy olyan szervezet, amely fenntartható működési kereteket és szabványt határoz meg a halászati ágazatok számára.  Kizárólag olyan cégek kaphatják meg az MSC minősítést, akik támogatják a fenntartható halászatot és nem szeretnék kipusztítani az óceánok illetve tengerek természetes ökoszisztémáját.

Cukros üdítők minimalizálása

A cukros üdítők fogyasztása az egészségünkre és a környezetünkre is rendkívül káros. Kutatások szerint fogyasztásuk fokozza a szívroham, a cukorbetegség és a stroke kockázatát, jelentősen hozzájárulnak az elhízáshoz. Ráadásul leginkább a PET-palackos üdítők felelnek a műanyagszennyezésért, előállításuk, majd hulladékká válásuk jelentős környezeti terhelést okoz.

Kész és félkész ételek helyett

Az előre dobozolt, félkész vagy készételek tápanyagban kevésbé gazdagok és megannyi mesterséges adalékanyagot is tartalmaznak. Ráadásul az élelmiszeripar által használt csomagolóanyagok fenntarthatósági szempontból is erősen kifogásolhatóak. Lehetőség szerint csökkentsük az ilyen típusú ételek fogyasztását és igyekezzünk friss alapanyagokat használni ételeink elkészítéséhez.

Források:

medicalnewstoday.com; wri.org; medium.com; worldwildlife.org; thelancet.com; eatright.org