Written by

Mit jelent a fair trade logo a kávé és csoki papírján?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 7995

Amennyiben számodra is fontos a fenntartható, emberséges és környezetbarát gazdálkodás támogatása, vásárláskor keresd a fair trade, vagy UTZ logóval ellátott termékeket. Ezek a minőség mellett a méltányosságot is garantálják!

Fenntarthatatlan mezőgazdaság

A fejlődő országokban, főleg Latin-Amerikában és Afrikában, több százmillió ember és családjaik egzisztenciája függ mezőgazdasági termékek előállításától. A világon mintegy 50 millió ember mindennapi megélhetése függ a kakaótól és 125 millió ember él kávétermesztésből. A banán pedig számos latin-amerikai és karibi állam elsőszámú exportcikke.

A termelőket sok esetben kihasználják a kereskedők, a koncentrált kiskereskedelmi piacon a nagyobb láncok azzal tesznek szert komoly profitra, hogy fenntarthatatlanul alacsony árat fizetnek a közvetítőknek. Emiatt a gazdálkodók kevesebb pénzhez jutnak, mint amennyi a termékük után járna. A szegénység miatt viszont világszerte 98 millió gyermek kényszerül mezőgazdaságban dolgozni. Ráadásul a fejlődő országok mezőgazdaságaiban sokszor nem felelnek meg a munkáltatók az előírásoknak és a munkások egészségét és megélhetését veszélyeztetik. Erre a problémára azonban egyre több ország felfigyel.

Méltányosság a kereskedelemben

A fair trade, vagyis a méltányos kereskedelem egy partnerséget jelent, amely a biztonságos és igazságos kereskedelmi feltételek biztosításával kívánja előmozdítani a fenntartható fejlődést a fejlődő országok termelői számára. Ennek keretében az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait. A felek a mindenkori gazdasági és szociális, illetve ökológiai körülmények alapján alakítják ki az árakat.  A fair trade címkét méltányos kereskedelmet minősítő ügynökségek ítélik oda egy-egy terméknek, ezzel jelezve a vásárlónak, hogy az áru termelése és a kereskedelmi lánc a fair trade alapelveinek figyelembevételével működik.

A méltányos kereskedelem célja, hogy csökkentse a szakadékot a fejlett és fejlődő országok között, a szegény régiók termelői is tisztes jövedelmet keressenek munkájukkal, és folyamatos fejlesztéssel, fejlődéssel javuljanak az esélyeik a nemzetközi versenyben. A termelők a fair trade által magasabb jövedelemhez jutnak és életszínvonaluk is javul, jobbak a piacra jutási esélyeik és magasabbak a felvásárlói árak. Emellett garantált a hosszú távú kereskedelmi kapcsolat, az emberi jogok érvényesítése, a nők egyenjogúsága és a gyermekek kizsákmányolása elleni fellépés. Bizonyos mennyiségű prémiumot is kapnak a termelők, ha vállalják, hogy ezt a pénzt a közösség számára fontos célra fordítják: például orvosi ellátásra, oktatásra, vagy ivóvízellátásra.

A vásárlók is csak nyerhetnek a méltányos kereskedelemből, amellett, hogy egyszerű módja a segítségnyújtásnak, alapvetően egy környezetbarát tevékenységet támogat, amelyek kizárják az egészségre káros termelési módszereket. Ha egy fair trade, vagy UTZ logóval ellátott terméket vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy támogattuk a gazdálkodót és a környezetet is, illetve tudhatjuk, hogy egészséges árut választottunk.

Honnan tudjuk, hogy méltányos kereskedelemből származik, amit vásárolunk?

Méltányos kereskedelemből származó termékeket szerencsére egyre több üzletben vásárolhatunk, érdemes tehát keresni a jelzést a termék csomagolásán. A minősítéssel hazánkban leginkább kávé, kakaó, vagy csokoládé vásárlásakor találkozhatunk, illetve egyes külföldi országokban található még fair trade banán, méz, virág, gyapot, és arany is. Fontos megjegyezni, hogy nem minden fair trade termék bio, hiszen a fair trade minősítésnek a bio minősítés nem feltétele, csak a törekvés a biotermelésre. Mivel nem minden termelő tudja teljesíteni a szigorú feltételeket a belépéskor, ezért szakmai segítséget és anyagi támogatást kapnak, hogy minél gyorsabban át tudjanak állni biotermelésre.

Mit jelent az UTZ logó?

Az UTZ Certified program a fair trade-hez hasonló, ugyanakkor annál valamivel gyengébbnek mondható, mert nem ír elő minimum árat a farmerek termékeiért így azok továbbra is kiszolgáltatottak a világpiaci ármozgásoknak. Előnyei a programnak, hogy a gazdálkodók jobb termelési és mezőgazdasági gyakorlatokat sajátíthatnak el, biztonságos és egészségre nem ártalmas munkakörülményeket teremthetnek, és környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett dolgozhatnak, a gyermekmunkát pedig tiltja az UTZ minősítés.

Érdemes tehát UTZ terméket választani, de még jobb, ha fair trade címkével ellátott árucikket vásárolunk.

Képek: Shutterstock és Ecofluent.org