Written by

Egy műanyag palack életútja

home_slider, Tudtad-e?| Views: 2024

A műanyag története 150 évvel ezelőtt, Alexander Parkes laboratóriumából indult, azóta azonban ez a mesterséges anyag életünk minden területén jelen van. Ma a műanyag palackoknak csupán 23 százaléka kerül a szelektív hulladékgyűjtőkbe, a maradék 77 százalék évszázadokon keresztül szennyezi a talajt, édesvizeinket és pusztítja az óceánok élővilágát. Kövessük nyomon egy műanyag palack sorsát előállításától „haláláig”.

A műanyag palackok élete jóval az árusításuk előtt, a kőolaj finomítókban kezdődik. Műanyag alapját a kőolajból és földgázból nyert molekulák kémiai összekapcsolódásával előállított monomerek képzik, melyek hosszú polimer láncokká összekapcsolódva műanyaggá alakulnak. Milliónyi polimer láncból apró műanyag darabokat alakítanak ki, melyeket később megolvasztanak, formákba öntenek, létrehozva ezzel a műanyag palack strapabíró anyagát. Ezután a palackokat italokkal töltik meg, majd csomagolják és szállítják azokat, melyeket a fogyasztók megvásárolnak, felbontanak, kiürítenek, végül pedig egyszerűen megválnak tőlük.

Már egy darab műanyag palack előállításához is rengeteg nyersanyag és energia szükséges, és ekkor még nem vettük számba azokat a károkat, melyeket a palackok csomagolása és boltokba juttatása jelent. A gyárakból a palackokat hajókon, teherautókon szállítják el az árusítókhoz, ami során rengeteg üzemanyag és szennyeződés kerül a vizekbe, illetve a levegőbe. Átlagosan egy palack szállításához 1 liter gázolajat használunk el.

A palackok három élete

Egy eldobott palack sokmillió társával együtt szemétlerakóban végzi, ahol a szemétkupac napról napra gyarapszik, és egyre nagyobb területet foglal el. Egy műanyag palack hosszú éveken át összenyomva lapul a szemétrétegek között, ahol az esővíz átfolyik, és feloldja a műanyagban található erősen mérgező anyagokat. Ez a káros oldat, az úgynevezett csurgalékvíz, bemosódik a talajvízbe, a talajba és vízfolyásokba, ezzel szennyezve az ökoszisztémát és veszélyeztetve az élővilágot. Ennek az egy palacknak 1000 évre van szüksége, hogy teljesen lebomoljon.

Sok palack nem jut el a szemétlerakóig, a szél, állatok, vagy emberek által vízfolyásba kerül, ahonnan folyóba, tengerbe, majd az óceánba jut el. Itt elképzelhető, hogy hosszú ideig hánykolódik, azonban a tengeráramlatok miatt előbb vagy utóbb egy örvényhez ér, ahol a szemét felhalmozódik. Ilyen például a Nagy Csendes-óceáni szemétsziget, melyet a víz mosott össze, és egyes becslések szerint mérete megegyezik Oroszország területével. Ez a szemétsziget csupán egyike a világ 5 műanyaggal telített tengeri áramlatának.

Az áramlatok területén a szemétből szivárgó szennyező anyagok a vizet homályossá, mérgezővé teszik. A szemétkupac közvetve és közvetlenül, folyamatosan pusztítja az élővilágot. Rengeteg állat, sirályok, halak, teknősök, gabalyodnak a szemétbe, míg mások megeszik a színes, csillogó műanyagot, melyet élelemnek gondolnak. A műanyag eltelíti az állatokat, megfulladnak, vagy éhen halnak tőle. Ezután a mérgező anyagokkal teli testük bekerül a táplálékláncba, így az is előfordulhat, hogy tengeri élőlények fogyasztásakor az ember szervezetébe is jut az apró darabokra bomlott mikroműanyagokból.

A harmadik, és egyben legszerencsésebb életút, ha a műanyag palack a szelektív hulladékgyűjtőbe kerül. Innen egy üzembe szállítják, ahol a többi palackkal együtt laposra préselik, majd kockává tömörítik. Ezeket a kockákat apró darabokra vágják, amelyeket átmosnak és olvasztanak, így újra felhasználható nyersanyaggá válnak a palackok. Ezzel a procedúrával az elhasznált palack új életet kezdhet akár egy teljesen más termék formájában, eleget téve a körforgásos gazdasági modellnek

Műanyagmentes megoldások

Számtalan környezetbarát megoldás létezik, mellyel a műanyagszennyezésből származó károkat csökkenteni tudjuk. Napjainkban egyre divatosabbá vált az újratölthető üveg vagy fém kulacs, melyet akár évtizedeken át problémamentesen használhatunk. A csapvíz Magyarország egész területén ivóvíz minőségű, ugyanakkor, ha úgy érezzük, hogy lakásunkban nem megfelelő annak tisztasága, könnyen beszerelhetünk vízszűrő kancsót, vagy víztisztító berendezést. Abban az esetben, ha a műanyag palack megvásárlása elkerülhetetlen, ügyeljünk rá, hogy a kimosott, és összenyomott palackot szelektív hulladékgyűjtőbe helyezzük.

Források: wikipedia.org, youtube.com