Written by

Legyen trendi a használt cikk!

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1114

A pazarlás ellen és a fenntartható fogyasztás érdekében egyre több olyan bolt nyílik világszerte, ahol kiváló állapotban lévő, használt vagy fenntartható forrásból származó terméket árulnak. A másodkézből szerzett árukat övező stigma a környezettudatos szemléletmód terjedésével jelentősen csökken, több üzletlánc és még több vásárló kezdte felismerni az újrafelhasználásból származó előnyöket.

B-Wa(h)renhaus – Berlin válasza a pazarlásra

A fenntarthatóság jegyében Berlinben több olyan üzlet nyílt, ahol kiváló állapotban lévő, használt darabokat árusítanak. Ezzel az újító pop-up üzletlánccal a használt ruha boltokat és a tárgyak újbóli felhasználását szeretnék divatba hozni, mivel 2020-ban a németek csupán 17 százaléka vásárolt másodkézből ruhákat. A berlini városvezetés irányítása alatt álló bolthálózat első üzlete 2020 szeptemberében nyitotta meg kapuit. A Karstadt német áruház egyik emeletén található a „B-Wa(h)renhaus”, mely egy 660 négyzetméteres területen kínál használt ruházatot, bútorokat, elektronikai eszközöket, illetve dekorációt. Az összes termék kiváló állapotban van, azonban újraárusítás nélkül mind a szemétben végezték volna. Európában évente 3,2 millió tonna textil kerül a hulladékba, ez kezdeményezés azonban új életet adhat a tárgyaknak, mindamellett tökéletesen illeszkedik a németek körkörös gazdasági programjához is.

A berlini kezdeményezés túlmutat az egyszerű árusításnál, célja, hogy az újrahasznosítás beépüljön a köztudatba és fellendítse a másodkéz-kultúrát. Az környezetbarát helyen szervizek, workshopok, események, illetve egy büfé is várja a vásárlókat. Itt olyan ételeket kínálnak, melyeket rövid szavatosságuk miatt a különböző üzletek már nem árusíthatnak, de még fogyaszthatók.

Kép forrása: goodnet.org

Az üzlethelyiség elhelyezése is komoly stratégiai döntés volt. A bolt szándékosan került a német főváros vásárlókörzetébe, bízva abban, hogy így több olyan fogyasztó figyel fel rá, akik önszántukból nem látogatnának el használt cikket értékesítő boltokba. Berlin városvezetése szeretné elérni azokat a vásárlókat, akik még nem törődnek a fenntarthatósággal és a körforgásos gazdasággal, és ezzel az új formával velük is megkedveltetnék a másodkézből való vásárlást.

A német főváros a boltot a „jövő üzleteként” hirdeti, mely nem csak a hulladék csökkentését szolgálja, hanem a fogyasztók is olcsóbban jutnak hozzá a termékekhez. Berlin vezetése szeretne több, a B-Wa(s)renhaus-hoz hasonló üzletet nyitni, célja, hogy a jövőben a város minden kerületének legyen saját használt cikk boltja. Németország a jelenlegi 36 százalékos újrahasznosítási arányát 63 százalékra szeretné növelni 2022-ig, Berlin pedig arra törekszik, hogy 2030-ra zero-waste, azaz hulladékmentes várossá váljon.

Nemzetközi trend, Magyarországon is

A használt cikkek vásárlása nemcsak Németországban kezd előre törni, világszerte nőtt a másodkézből származó ruhák, bútorok és más használati tárgyak iránti kereslet. Az euroweeklynews.com szerint a használt termékek piaca akár 20 százalékkal is nőhet a következő 5 évben, melynek a koronavírus adta meg a kezdőlöketet. A világjárvány a környezettudatosság mellett takarékosságra is ösztönzi a fogyasztókat. Egy 2015-ös kutatás alapján az európai vásárlók 55 százaléka venne szívesen használt bútort, és ettől az EU-s átlagtól a magyarok alig maradtak el. Hazánkban a fogyasztók 52 százaléka nem vetné meg a másodkézből szerzett termékeket. Nagyobb különbséget a generációk között figyeltek meg, ugyanis minél fiatalabb valaki, annál inkább vásárolna használt darabot.

Magyarországon 2016-ban két Szemléletformáló és Újrahasználati Központot nyitott az FKF Nonprofit Zrt., ahova az emberek elvihetik azokat a bútorokat, könyveket és egyéb használati tárgyaikat, melyekre már nem tartanak igényt. Az itt árult termékekhez rendkívül olcsón lehet hozzáférni. 2020-ban az IKEA hazánkban is elindította a Bútorok második élete programot, melynek keretében a már nem használt, de problémamentesen működő, saját márkás bútoraikat árulják az eredeti ár 30 százalékáért. A bútorokat visszaszolgáltató vásárlók ajándékutalványt kapnak, mellyel ösztönzik őket az újrafelhasználásra.

Nagy keletje van a régi vagy vintage stílusú bútoroknak és berendezési tárgyaknak.

A használt bútorokat pedig egy kis kreativitással és ügyességgel könnyedén fel lehet dobni. Magyarországon működik egy Remodel Stúdió nevű műhely, mely hátrányos helyzetű fiatalokat foglalkoztat és a kidobásra szánt bútorokat alakítják át fiatalos, trendi darabokká.

Források: livingcircular.veolia.com, hvg.hu