Written by

Bevásárlóközösségek a fenntarthatóság szolgálatában

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1197

Szinte már köztudomású, hogy az élelmiszer előállítása hatalmas ökológiai lábnyommal jár. Szerencsére számos lehetőség is áll előttünk, hogy zöldebb megoldásokat válasszunk. A fenntartható étkezésnek egyik sarokköve lehet a helyi élelmiszerek előtérbe helyezése, amire az úgynevezett bevásárlóközösségek nyújthatnak alternatívát.

A helyi élelmiszerek fogyasztása több szempontból is előnyös lehet. Az importált termékekhez képest ezek rövidebb ellátási lánccal rendelkeznek, ami nemcsak kisebb ökológiai lábnyomot jelent a rövidebb szállítmányozás miatt, hanem az élelmiszerbiztonságot is növeli azáltal, hogy nem messzi országok termelésének és beszállítóknak van kitéve az ellátás biztonsága. A lokális termények választva emellett számunkra is átláthatóbbá válik, honnan érkezik asztalunkra az étel, és vásárlásukkal a helyi termelőket és gazdálkodókat támogatjuk.

Helyi termékekhez sokféleképpen juthatunk, például termelői piacok, vagy éppen a mostanában egyre népszerűbb bevásárlóközösségek által. A bevásárlóközösség a helyi élelmiszerértékesítésnek egy olyan formája, ahol közvetlenül a termelőtől érkezik a vásárlóhoz a termék. A piachoz képest a fő különbség, hogy itt általában előre leadott megrendelés alapján, heti vagy kétheti rendszerességgel kapja meg a vásárló a termékeket. Főként zöldséget és gyümölcsöt áll módunkban ilyen módon vásárolni, de emellett vannak eladók, akik feldolgozott termékeket, készítményeket is árulnak. Ezeknek a közösségnek több formája és fajtája létezik már Magyarországon is.

A bevasarlokozosseg.hu oldal ezeknek három fajtáját különbözteti meg: személyes rendszer, ahol az árucsere közvetlenül a termelő és a vásárló között zajlik előre összegyűjtött rendelés alapján; közösségi rendszer, ahol a termelő már nincs jelen személyesen, hanem a szervezők biztosítanak teret és időt az előre megrendelt termékek átvételére; az intézményi rendszer hasonló a közösségihez, itt azonban egy intézménybe adja le a termelő az előzetesen megrendelt termékeket. Emellett egyes termelők házhoz szállítást is biztosítanak, ami a járványhelyzet miatt sokak számára ideális választás lehet.

A weboldal egy kartát is összeállított a bevásárlóközösségek számára, amely biztosíthatja, hogy különböző közösségek hasonló elvek mentén, a fenntarthatóságot szem előtt tartva működjenek:

  1. A termékek 40 km távolságról, vagy megyén belülről érkeznek. Budapestnél 80 km-ről.
  2. Kistermelők árusítanak.
  3. A termelő a Kistermelői rendelet szabályai szerint termel, dolgoz fel.
  4. A szervező meglátogatott minden termelőt, lehetőleg a bekerülés előtt.
  5. A szervező látta és dokumentálta a termelő papírjait.
  6. Tisztítószereknél, kozmetikumoknál bio/környezetbarát minősítésűt árul, km megkötés nélkül.
  7. Rizs, olaj és malomipari termékek közül magyar termékek szerepelnek a kínálatban, km megkötés nélkül.
  8. A szervező védi a termelőt: új termelő befogadása előtt megvizsgálja, nem veszélyezteti-e az azonos termékkel már jelen levő termelő forgalmát.

A bevásárlóközösségek előnye, amellett, hogy a kistermelőt támogatjuk, hogy egészségesebb és szezonális terményekhez jutunk hozzá. A fogyasztókat a túlzott fogyasztás helyett arra ösztönzik, hogy annyit vásároljanak, amennyire szükségük van, ezzel is hozzájárulva a fenntarthatósághoz. A bevásárlóközösségek hátránya, hogy jelenleg még a magasabb áron kínálják a zöldséget, gyümölcsöt vagy más termékeket, így ez a szolgáltatás egyelőre csak a tehetősebbek számára jelent alternatívát a szupermarkethez képest.

Keresd meg a hozzád legközelebbi bevásárlóközösséget a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján!

 

Forrás: bevasarlokozossegek.hu