Written by

Ezek a világ legzöldebb városai. Mutatjuk a listát!

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 564

Egy rövid virtuális utazásra invitáljuk a kedves olvasót. Látogassunk el azokba a városokba, melyek energiaellátásuk teljes egészét, vagy nagy részét megújuló energiaforrásokból fedezik! Neked van már tipped, a világ mely részein találhatóak ezek a városok?

Két év alatt megduplázódott azoknak a városoknak a száma, melyek elektromos ellátásuk nagy részét megújuló forrásból biztosítják. Egészen pontosan, míg 2015-ben 42 ilyen város volt, addig 2017-re 110 lett a zöld városi lakóhelyek száma. A felmérést végző CDP egy nonprofit, a környezeti hatásokat tanulmányozó intézet, amely kutatásához 570 várost vizsgált meg a világ különböző tájairól. Az egyik kutató, Kyra Appleby szerint a felmérés eredményei azért fontosak és örvendetesek, mert a számok megmutatták, hogy a nagyvárosok nemcsak elméletben szeretnének átállni a megújuló energiaforrásokra, hanem gyakorlatban is képesek cselekedni és ezt meg is teszik. Az eredményekből látszik, hogy a Föld városai egyre inkább elkötelezettek a zöldenergia iránt.

A megvizsgált városok között megoszlik a megújuló energiaforrások típusa: 275 használt vízenergiát, 189 szélenergiát, 184 napenergiát, 164 biomasszát és 65 támaszkodott a geotermikus energiára. Láthatjuk, hogy általában a települések egyszerre több megújuló energiaforrást is használnak. Nagyon fontos a települések kezdeményezése, mert jelenleg az energiatermeléshez kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás 70 százaléka a városoknak köszönhető, így övéké a legfontosabb szerep a klímaváltozás elleni harcban. A globális zöldüléshez nagyban hozzájárul az is, hogy megújuló energia egyre kevésbé számít drágának: 2017-ben 30 országban a legolcsóbb energiaforrásnak számított a zöld megoldások valamelyike, becslések szerint pedig 2-3 év múlva már általában is olcsóbbak lesznek fosszilis társaiknál.

Jöjjenek a városok, amelyek már elérték a 100 százalékos álomhatárt!

Az talán nem meglepő, hogy a listára felkerült Izland fővárosa, Reykjavik is, amely teljes egészében megújuló energiát használ, egészen pontosan vízenergiából és geotermikus energiából látja el magát. Ez nem is csoda, hiszen ezek a források bőségesen rendelkezésre állnak a kis lakosságszámú Izlandon, ahol igencsak hátrányban vannak a fosszilis energiahordozók. Még Svájc sem tűnik meghökkentőnek a zöldenergiák hasznosításában, Baselben szintén könnyen kiaknázható a vízenergia, itt azonban már több forrásból is merítenek, már a szélenergia is közbejátszik. Továbbá Új-Zélandon és Kanadában is több város állt rá a megújulókra, és ezekről az országokról szintén feltételezhettük a zöldenergiák nagyfokú hasznosítását. Az Egyesült Államokban első, csak megújuló energiát felhasználó városa a Vermont államban található Burlington, ahol szerepet kap a biomassza, a vízenergia, a szélenergia és a napenergia is. Ezen kívül még 5 zöld város van az Egyesült Államokban, illetve további 58 település tűzte ki céljául, hogy 100 százalékból megújuló forrásokból fedezze energiaszükségletét.

Vannak olyan városok is, melyekre nem is gondolnánk elsőre, ha szóba kerülnek a megújuló energiaforrások, ilyen például Etiópia fővárosa, Addisz Abeba, ahol főleg vízerőművek biztosítják az áramellátást. Emellett Dar es Salaam, Tanzánia fővárosa és Harare, Zimbabwe fővárosa is megszabadult a fosszilis energiahordozóktól. Latin-Amerika, azon belül is főleg Brazília pedig élen jár a földrészek között, ahol 30 város is teljes egészében zöldenergiával működik, leginkább itt is a vízenergia a vezető. Igaz, arra persze nem tér ki a kutatás, hogy vízerőmű-építések milyen hatással vannak helyben a természeti környezetre.

A hazai helyzet

A listán a hazánkhoz legközelebbi helyiség az erdélyi Gyulavár, ahol teljes egészében zöldenergiára támaszkodnak. Ezzel szemben magyarországi település egyelőre nem került fel a listára, igaz ez a helyzet hamarosan megváltozhat. A megyeszékhelyek közül Pécs távhő-ellátását ma már teljes egészében megújuló forrásokból fedezik. Emellett általában is egyre több településen hasznosítsanak energetikai célokra biomasszát, vagy aknázzák ki országunk geotermikus adottságait. Továbbá önkormányzati és háztartási szinten is egyre népszerűbb a napenergia, amelyet elsősorban áramtermelési célra hasznosítanak. Magyarországon 2016-ban az energiafelhasználás 14,2 százaléka megújuló forrásokból származott, van még tér tehát az új technológiák elterjesztésére.

Az összes zöld város listáját ide kattintva olvashatod.

Források: The Guardian és Privátbankár

Képek: Shutterstock