Written by

A Ne nézz fel! jó cél érdekében készült, de mi köze van a klímaváltozáshoz?

Egyéb, Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1530

A tavalyi év egyik legnagyobb filmsikere volt a Netflix streamingszolgáltatón megjelenő Don’t Look up! szatíra, többek között Meryl Streep, Jennifer Lawrence és Leonardo DiCaprio főszereplésével. Az alkotás két szerencsétlen csillagász szemén át mutatja be a kapzsiság veszélyét egy természeti katasztrófafilmbe csomagolva.  

Adam McKay rendező sztárok sorát felmutató filmje a tavalyi év utolsó igazi, nagy sikere volt. A Paramount-tól a koronavírus-járvány elején Netflixhez szerződő produkció forgatása mindössze közel 4 hónapon át tartott, majd év végéig csak az utómunkálatokat készítették, hogy karácsonykor a nézők is láthassák. A filmet négy kategóriában jelölték a 2022. évi Oscar-díjra, kritikák sora foglalkozott az alkotással.

A történet egyszerű, a katasztrófafilmek gyakori sémájára épül. Adott egy üstökös, ami hat hónapon belül becsapódik a Földbe, egy csillagászhallgató, aki felfedezi és egy csillagász professzor, aki kiszámolja, hogy mibe kerül ez az emberiség számára. Ám rá kell jönniük, hogy a nagyon fontos, tudományosan alátámasztott tények kommunikálása nem elegendő ahhoz, hogy meggyőzzék az embereket. Mind a vezetők, mind az átlagpolgárok ingerküszöbét át kellene ütni a hírnek, de a folyamatos médiazajban ez nagyobb kihívást jelent, mint az gondolták.

A film címe arra a nagyon egyértelmű példára szeretné felhívni a figyelmet, hogy sokszor mi magunk sem látjuk a fától az erdőt. Mckay filmje egy szatíra, ami átfogóbb módon kívánja bemutatni, a véleményvezérek, tömeg- és közösségimédia által uralt világunkat. Azonnal beazonosíthatóak a felbukkanó szereplők, hogy ki melyik csoportba tartozik, mit jelképez és mire szeretne reflektálni.  

A film során az üstökös végül bejárja pályáját. És pontosan ez az, amit érdemes lenne elkerülni a klímaváltozással kapcsolatban. Jelenleg a világ számos tudósa megerősítette, hogy az utolsó „órában” járunk, nincs idő vagy hely tovább hátrálni. A rendszerszintű változások végrehajtására a vezető politikusoknak és óriásvállalatoknak vannak eszközeik, akik azonban a társadalmi nyomás hiánya mellett elsősorban a jólét előmozdításában érdekeltek.  Ne feledjük: sok kicsi sokra megy; érdemes tehát egyéni szinten felvenni a harcot és saját kezünkbe (is) venni a bolygónk sorsát. A klímakutatók 97%-a egyetért abban, hogy a globális klímaváltozást az emberi tevékenység okozza, így az lehet az egyik kulcsa az enyhítésének, megállításának is.

5 pontban gyűjtöttük össze, hogy mit tehetsz Te is a klímavédelemért:

  1. Utazz felelősséggel!

Az ökológiai lábnyomunk erőteljesen mérsékelhető a felelősségteljes közlekedés által. Amikor csak lehetőséged nyílik rá, válaszd a környezetbarát megoldásokat: ha nincs messze a cél gyalogolj, vagy ülj biciklire. Külföldi utadat tervezd meg vonattal vagy közösségi autómegosztással, megérkezve pedig használd a helyi tömegközlekedést autóbérlés helyett.

  1. Étkezz fenntartható módon!

Erőforrások pazarlása helyett tervezd meg étkezéseid, lehetőség szerint élj a hulladékcsökkentéssel otthonodban. Minden megvásárolt termék rendelkezik ökológiai lábnyommal, amely csökkentése érdekében érdemes egy-egy alapanyag minden részét felhasználni. Válassz fair trade védjeggyel ellátott terméket, ami az etikus előállítást jelzi számodra. Zöldséget és gyümölcsöt elsősorban a helyi termelőktől vásárolj és lehetőség szerint figyelj az egészséges, teljes értékű, minél inkább növényi alapú táplálkozásra. Amennyiben módod van rá szorítsd vissza húsfogyasztásod, amellyel az állattenyésztéssel járó üvegházhatású gázok, illetve az erdőirtások csökkentéséhez járulhatsz hozzá.

  1. Vásárolj okosan!

Fordíts nagyobb figyelmet arra, hogy mit és honnan vásárolsz. Gondold át elsősorban azt, hogy mindenképpen szükséged van az adott termékre? Egyre nagyobb divatja van a fenntartható fogyasztásnak világszerte, ennek egyik módja a secondhand, vagyis használt termékek piaca. Látogasd meg a helyi bolhapiacot, kiskereskedőket, ahol másodkézből tudsz hozzájutni jó állapotú használati tárgyakhoz, legyen szó bútorokról, egy divatos képkeretről vagy vázáról.

  1. Tájékozódj!

Fontos, időről időre tájékozódj a környezetvédelmet és klímaváltozást érintő témákkal kapcsolatban, hogy a leghatékonyabban tudj hétköznapjaidon változtatni. Használd a tudásod, ha közösségbe mész, beszélgess a témáról kisebb és nagyobb közösségedben. Segíts, hogy a többiek is megbízható forrásból származó híreket fogyasszanak.

  1. Önkénteskedj!

Önkénteskedés útján olyan ügyekért tehetsz, amelyek iránt Te is elkötelezett vagy. Tájékozódj, nézz utána, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre, milyen számodra szimpatikus szervezet munkáját tudnád segíteni. Akár Te magad is alakíthatsz önkéntes munkacsoportot egy fontos ügy érdekében. Sok esetben segítségedre lehetnek a zöld szervezetek, lokális környezetvédők honlapjai, ahol feltüntetik a különböző programokat, lehetőségeket. Saját időd és elszántságod az egyik legértékesebb, amit fel tudsz ajánlani a bolygó érdekében.

A Ne nézz fel! készítői is segítséget kértek a Föld érdekében, létrehoztak egy oldalt, ahol te is tehetsz a klímaváltozás ellen. Akár itt is elkezdheted!