Written by

Veszélyben a vízi madarak

Hírek, home_slider| Views: 1590

Az ENSZ ezúttal a vonuló madarak világnapján hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy milyen mértékű veszélyt is jelent a vízi madarakra a tengerekben és óceánokban felhalmozódó műanyaghulladék.

Számos cikkünkben beszámoltunk arról, hogy milyen károkat okoznak a nagy kiterjedésű nyílt vizekbe kerülő, le nem bomló hulladékok. Arról is írtunk már, hogy a nyílt tereken használt  léggömbök maradványait a madarak könnyen élelemnek nézik, nem is sejtvén, hogy miután lenyelik őket, a gyomrukba került gyilkos plasztik lassú, fájdalmas halált hoz rájuk.

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) Környezetvédelmi Programjának ügyvezetőjének, Joyce Msuyának május 11-én napvilágot látott közleményéből kiderül, hogy bolygónk természetes vizeit megközelítőleg 8 millió tonna plasztikhulladék árasztja el évente.

Az ornitológusok további elkeserítő tényeket közöltek a vonuló madarak napján. Az apró plasztikdarabok elfogyasztását jelentő veszélyen túl a műanyag halászhálók felelőtlen használatáért is óriási árat fizetnek a csőrösök. Fajtájuktól és méretüktől függetlenül ugyanis minden madárfajra egyaránt veszélyt jelentenek az elhasználódott plasztikhálók- és zsinegek, amelyekbe ha belegabalyodnak, nem tudnak szabadulni és vesztüket lelik.

A FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete) felelős halászattal kapcsolatos irányelvei ugyan csökkenthetik a felelőtlenül hátrahagyott halászhálók számát, de ez azon a tényen mit sem változtat, hogy a tengeri madarak közel 40 százaléka fogyasztott már élete során műanyagot.

Az egyetlen megoldás a vízi madarak védelmére, ha visszaszorítjuk az egyszer használatos műanyagokat és helyettük könnyen újrahasznosítható vagy természetesen lebomló műanyag termékeket állítunk elő.

Forrás: elobolygonk.hu; news.un.org