Written by

(Környezet)gyilkos léggömbök

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 690

Napjainkban a szülinapi zsúrok, esküvői ceremóniák, zenés fesztiválok egyik elengedhetetlen dekorációjának számítanak a léggömbök. Az események szervezőit vélhetően a jószándék vezérli és valószínűleg bele se gondolnak abba, hogy a szabadtérben elhelyezett és elengedett lufik mekkora kárt rónak a környezetünkre.

A környezetvédők már több évtizede harcolnak a kültéri lufieregetés betiltásáért, mivel a látszólag kedves játékgömbök csalóka módon tűnnek el az eregető szeme elől, később azonban hulladék formájában újra visszatérnek a földre. Ahogy a lufik az ég felé szállnak, a légköri nyomás és a hőmérséklet csökkenése következtében apró darabokra szakadnak, majd a földre és vizekbe hullanak.

A lufimaradványokat az állatok élelemnek hiszik, és lenyelik azokat. Amikor a gumi, vagy a plasztik az állatok emésztőrendszerébe kerül, megakadályozza a normál emésztési folyamatokat és a gyomornedvekkel keveredve eldugítja az állatok szervezetét, amely lassú, fájdalmas halált eredményez. A visszaszálló léggömbmaradványok különösen veszélyesek egyes teknőfajokra nézve, mivel a csápszerű csíkokra szakadt maradványokat könnyen összekeverik a kedvenc táplálékuknak számító medúzával.

Szerencsére Hollandiában egyre több település önkormányzata tiltja be a kültéri lufireptetést: a  települések 17 százalékában már most teljes tilalmat rendeltek el a léggömbökre, ezzel elősegítve az Északi-tenger állatvilágának megóvását.

A Tasmániai Egyetem és az ausztrál kormány tudományos ügynökségének munkatársai 1733 madártetemet vizsgáltak, amelyek közül minden harmadik állat gyomrában találtak tengerből felvett műanyaghulladékot.

Forrás: hulladekvadasz.hu; index.hu; greenfo.hu