Written by

Miért van ennyi hulladék ezen a lakatlan szigeten?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 380

A Csendes-óceánon, félúton Dél-Amerika és Ausztrália között található a lakatlan Henderson-sziget. Habár a szigeten senki sem lakik, mégis hulladék borítja be egész területét. Honnan és miért érkezik ez a sok szemét a lakatlan szigetre?

A Henderson-sziget egy kis lakatlan sziget a Csendes-óceán közepén. Azt hihetnénk, a szigetet semmi nem háborgatja, partjai érintetlenek és tiszták, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. A négyzetméterenkénti 672 szemétdarabbal a szigeten találjuk a legnagyobb a hulladékkoncentrációt a világon. A hulladék persze hosszú utat tesz meg, mire idáig eljut.

A probléma elsősorban abból adódik, hogy sok országban még ma sem kezelik szelektíven a hulladékot, általában egy lerakóban végzi mind a műanyag, mind a kommunális szemét. Az óceánokba a folyókon keresztül jut el a hulladék, ahova pedig részben közvetlen szemeteléssel, részben pedig a lerakókból, a csapadék bemosásával kerül. Az óceánokban pedig az áramlatoknak köszönhetően több ezer kilométert is megtehet a hulladék, mire partra vetődik, de ismertek olyan szemétszigetek is, melyek folyamatosan keringenek a vizekben. A legnagyobb ismert óceáni hulladéksziget a Csendes óceánon található, amely 1,6 millió négyzetkilométeres kiterjedésű és 80 000 tonnás nehézségű.

A világ legszennyezettebb folyói Ázsiában találhatók, így a kontinensről kerül ki az óceáni hulladék 86 százaléka is. A világ negyedik leghosszabb folyója a kínai Jangce, amely a szennyezettség mértékében világelső. A Jangcéban több nagyváros hulladéka koncentrálódik, aminek innen egyenes az útja a tengerig. Az árapály és az áramlatok elragadják a hulladékot, az pedig megkezdi hosszú útját, vagy egy végtelen keringésben, vagy előbb-utóbb egy szigetre. A Henderson-sziget épp útba esik a sodródó szeméthalomnak, így jelentős mennyiségű hulladék köt ki itt.

Mindez súlyos hatással van az állat- és növényvilágra. Már a vízben is több élőlény megakad a műanyagban, vagy le is nyeli azt, ez pedig a pusztulásukat okozza. A partra kisodródva pedig az élővilágot szennyezi a több száz évig sem bomló műanyag.

Ideje lenne a Föld lakosságának tenni valamit a műanyaghulladékok ellen!

Forrás: nationalgeographic.com