Written by

És így lesz (lebomló) műanyag az olívából

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 465

A világ csak napjainkban ébredt rá, hogy a korábban strapabírónak és praktikusnak hitt műanyagokból előállított termékekkel hatalmas mértékben pusztítjuk bolygónkat. Egy török szakemberek által kifejlesztett technológia alternatív megoldást kínál a le nem bomló műanyagokkal szemben: olívahulladékból állítanak elő bioműanyagot.

A hagyományos műanyagok előállítása szintetikus úton, polimerizációval történik. Kémiai szerkezetük olyan ellenállóvá teszi őket, hogy a mikroorganizmusok gyakorlatilag képtelenek a természetbe került műanyagok lebontására. Ennek következménye, hogy műanyagok fizikai aprózódással válnak egyre kisebbé. Az 5 mm-nél kisebb plasztikdarabkákat mikroműanyagnak nevezzük, és gyakorlatilag már mindenhol ott vannak. Hazánkban a Tisza és Duna folyóink mikroműanyag-szennyezettsége ad okot az aggodalomra.

A különböző környezetkímélő alternatívák szerencsére már a kapuban vannak. A közelmúltban egy közel-keleti kutatócsoport rukkolt elő egy kiváló megoldással, hogy ne szennyezzük tovább Földünket szintetikus anyagokkal. A három török tudós olívamagból állított elő olyan plasztikot helyettesítő anyagot, amely képes a lebomlásra. Az isztambuli csapat az olívamagokban található cellulózt használta fel és készített belőlük műanyag granulátumokat. Technológiájuk további különlegessége, hogy az olívaolaj gyárakból származó olívahulladékot hasznosítják újra. Az általuk gyártott 1 kilogramm bioműanyag 6 kilogrammal csökkenti a széndioxid kibocsátást. A csapat eddig 3,5 tonna bioműanyagot gyártott, mindezt 5 tonna olívából. A török innovációra már a Szilícium-völgyben is felfigyeltek, ahonnan pénzügyi támogatást is kaptak projektjük továbbfejlesztéséhez.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu; bbc.com