Written by

Plastic Free July, avagy Műanyagmentes Július – mit tehetünk mi az ügyért?

Hírek, home_slider| Views: 1641

A műanyagok általi szennyezés következményei végeláthatatlanok és a számadatokkal összesített, pontokba szedett esetek sem adják vissza a kár mértékét, amelyet eddig okoztak bolygónknak. A becslések azonban már önmagukban is riasztó képet mutatnak és a helyzeten az sem javít, hogy a műanyagfogyasztás nem apad. Mit tehetsz azért, hogy ez megváltozzon? Csatlakozz a Műanyagmentes Júliushoz!

Köztudott tény, hogy a műanyag nem bomlik le, szennyezi a tengereket, óceánokat, az élőlények szervezetét, az egész Földet. Azonban nem csupán elhasználódása és hulladékká válása után jelent kockázatot, hanem egészen az előállításától kezdve a használatig – a műanyagnak a kőolaj az alapanyaga, így már gyártása is légszennyezést okoz. Ráadásul sok esetben a műanyagba csomagolt élelmiszerek és italok is szennyeződnek, hiszen káros anyag oldódhat ki belőlük, amely a szervezetünkbe is bekerül. Mindemellett komoly betegségekért is felelhet a hulladék olyan fejletlen országokban, ahol nincsenek felkészülve a műanyagkezelésre és a problémát nem tudják kielégítően menedzselni. Ezekben a térségekben előfordul, hogy műanyaghulladék-torlaszok keletkeznek a vizekben, amelynek eredményeképpen elszaporodnak a szúnyogok és dengue-lázat, illetve maláriát terjesztenek.

A Műanyagmentes Július szerepe és célja

A hulladék visszaszorítására számos szervezet törekszik, ilyen például a Plastic Free Foundation (Műanyagmentes Alapítvány), amely 2011-ben elindította a Plastic Free July kihívást. Ahogy a neve is sugallja, a kezdeményezés célja, hogy a résztvevők július hónapban kiiktassák a mindennapjaikból a műanyaghasználatot, ezzel visszaszorítva a pazarlást és a szennyezést. A kezdeményezés alkalmából összeszedtünk néhány tippet, amelyeket érdemes megfogadni a cél érdekében:

  1. Halmozás csökkentése

Mielőtt valamit vásárolunk, álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át alaposan, hogy tényleg szükség van-e rá. Amennyiben határozott igennel tudunk válaszolni, derítsük fel, hogyan tudnánk környezetbarát verziót beszerezni az adott termékből.

2. Használj saját dobozt, poharat!

Azzal, hogy saját, többször használatos (például üvegből, kerámiából vagy fémből készült) poharat vagy termoszt viszel, és abban kéred reggeli kávéd, már rengeteget teszel a szennyezés csökkentéséért. Ugyanez igaz az elviteles ebédre is – válassz olyan éttermet, ahol kérheted, hogy az ételt a saját dobozodba tegyék el!

3. Női intimhigiéniai eszközök

Az egyszer használatos, női egészségügyi eszközök, amelyek sok esetben szintetikus és káros műanyagszálakból készülnek, jelentősen hozzájárulnak a műanyaghulladék keletkezéséhez. A környezetkímélő és gazdaságos párjaik – mint az intimkehely vagy a mosható betét – azonban akár több éves élettartammal bírnak, emellett az egészségre sem károsak. Használatukkal nem termelünk felesleges szemetet, megfelelő tisztítás mellett pedig egy kényelmesebb és hosszú távon kifizetődőbb alternatívára teszünk szert töredékáron.

4. Dentálhigiénia fenntarthatóan?

Abszolút lehetséges: egyre több olyan fogkefe készül komposztálható anyagokból, mint a bambusz. Hagyjuk el a műanyagból készült fogkeféket és váltsunk fenntarthatóbb alternatívára. Nem csak a bambuszfogkefe az egyetlen útja a műanyag csökkentésének, hanem a fogkrémek lecserélése is. Kipróbálhatjuk a műanyagdoboztól mentes, organikus boltokban kapható vagy a házilag elkészített verziókat is.

5. Csomagolásmentesen

Kerüljünk mindent, ami műanyagba van csomagolva vagy éppen abból készült: ételek, felvágottak, tisztálkodási eszközök, szívószálak, nejlonzacskók, stb. Szerencsére ma már egyre több csomagolásmentes üzlet közül válogathatunk, de a hagyományos boltokba vagy a piacra is bármikor magunkkal vihetjük a saját vászonszatyrainkat, tároló edényeinket.

6. Le a műanyagpalackokkal!

Miért vásárolnánk meg a palackozott ásványvizet, miközben egy többször használatos – fémből, üvegből, aluminimumból készült – kulacsot is feltölthetünk vízzel? A társadalmi felelősségvállalás alapvetésének talán legelső és legkönnyebben megvalósítható lépése ez, mégis sokan elsiklanak felette.

A műanyag visszaszorításáért még számos lépést megtehetünk, legyen az a műanyag dekorációk kiiktatása, az oktatás és az érzékenyítés a környezetünkben, vagy az önkéntes szemétszedés a vízpartokon. Fontos, hogy júliust követően is találjuk minél több olyan törekvést, amelyet az év minden napján beilleszthetünk életvitelünkbe, hozzájárulva a műanyagszennyezés csökkentéséhez.