Written by

A lebegő városok után jönnek a lebegő állatok

Hírek, home_slider| Views: 631

Hollandiában nagy problémákat okoz a tengerszint emelkedése, ezeket pedig számos kreatív módon próbálják leküzdeni. A vízszint emelkedése nemcsak a lakóházakat sodorja veszélybe, hanem az élővilágot és többek között a mezőgazdaságot, állattartást is. Rotterdam kikötőjében például már évek óta működik egy úgynevezett lebegő farm, melyen közel 40 tehén tölti mindennapjait, ezzel megvédve őket a környezeti változásoktól.

Bennünket is egyre jobban foglalkoztatnak az innovatív megoldások a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés elleni küzdelemben: írtunk már úszó városrészekről és nemrégiben a Maldív-szigeteki lebegő város beruházásáról is. Azonban nem szabad elfeledni, hogy az emelkedő vízszint nemcsak a partmenti városokat és embereket sodorja veszélybe, hanem az élővilágot is.

Lebegő farm?

2012-ben a New York-i Sandy hurrikán által okozott károk kapcsán született meg egy olyan ötlet, mely segítheti a mezőgazdaságot a környezeti problémák kiküszöbölésében. A hurrikán idején Peter van Wingerden holland mérnök éppen New Yorkban dolgozott lebegő házak kialakításán, amikor megtapasztalta, hogy a természeti katasztrófa milyen egyszerűen vágta el a nagyvárost a friss élelmiszerektől és egyéb mezőgazdasági termékektől. A boltok üres polcai elgondolkodtatták, hogy mekkora gondot jelent az, hogy a nagyvárosok ennyire függenek a vidéki, sokszor egészen távol eső gazdaságoktól.

Ennek kapcsán hazatérve Hollandiába, még 2019-ben megálmodták a feleségével az első „lebegő farm” ötletét, mely Rotterdam kikötőjében kaphatott helyet. A városban elhelyezkedő, vízen lebegő építmény egy esetleges természeti csapás esetén nemcsak folyamatos ellátást biztosít az embereknek az alapvető élelmiszerek terén, de a környezeti változásokkal szemben is megoldást nyújthat. A tengerszint emelkedése ugyanis folyamatosan olyan területeket von el az érintett régióban élőktől, melyeket mezőgazdasági és állattenyésztési tevékenységekre használhatnának.

Hogyan is kell elképzelni?

Már az ősidők óta megfigyelhető az, hogy a nagyobb települések vízközelben alakulnak ki, hiszen az embereknek alapvető szükségletük a friss ivóvíz. Ennek okán is döntött úgy a házaspár, hogy a vízen próbálkoznak meg megoldást találni az élelmiszerek elérhetőségével kapcsolatos problémákra, hiszen a kikötők és folyópartok szinte minden nagyobb település mellett fellelhetők. A rotterdami kikötő régi részén építették fel az első önellátó tejgazdaságot azzal a céllal, hogy kiváló minőségű tejtermékekkel láthassák el a helyi fogyasztókat, és a város lakosságát az élelmiszertermelésre nevelhessék. A farmon jelenleg közel 40 tehén tölti mindennapjait, ez a lebegő platform maximális kapacitása. A teheneket a rotterdami játék- és golfpályákról származó fűvel etetik, amelyet élelmiszerhulladékkal, például burgonyareszelékkel egészítenek ki. Természetesen az állatok jóléte sem elhanyagolható ahhoz, hogy a farm etikusan és jól működhessen. Erre is kiemelt hangsúlyt fektetnek. Minden tehénnek saját istállója van az úszó gazdaság zöld tehénkertjében, és az állatok szabadon kóborolhatnak a szomszédos, kikötő melletti mezőn is.

A platform két szintje közül a felsőn találhatók a karámok, melyek alatt pedig a tej feldolgozásával és csomagolásával foglalkoznak. Az úszó farm szinte teljesen önellátó az energiahasználat terén: az összes villamos energiát napelemekből állítják elő, az édesvizet pedig egy integrált esővízgyűjtő és -tisztító rendszerből nyerik. Emellett a farm az élelmiszer-ellátási láncok lerövidítésével, a helyi termelők segítésével és a lokális termeléssel járul hozzá ahhoz, hogy zavartalanul folyhasson az élelmiszerellátás. A gazdaság termékeit a közelben árulják, segítve a környék közösségeit, a platformon található kisbolt pedig lehetőséget nyújt a termékek helyben történő megvásárlására is.

Források: floating.farm, Euronews