Written by

Milyen az a korallbarát naptej?

home_slider, Tudtad-e?| Views: 218

Rengeteget hallunk róla, hogy mennyire fontosak a bolygónak az óceánjainkban található színes korallzátonyok. Az életteli ökoszisztémák számos életformának adnak otthont, táplálékot, menedéket, és nem utolsó sorban szemet gyönyörködtetőek. Azonban a klímaváltozás hatására sajnos veszélybe kerültek ezek a rejtélyes élőlények, így lehetőségeinkhez mérten vigyáznunk kell rájuk.

A korallzátonyok a világ tengereinek legnagyobb biodiverzitással rendelkező élőhelyei, a gazdag ökoszisztémák rengeteg tengeri élőlénynek adnak otthon, halaknak, kagylóknak, rákoknak és különféle tengeri emlősöknek. Ráadásul a sokszor igen nagy kiterjedésű zátonyok védőgátként funkcionálnak a partok számára, hiszen megtörik a hullámokat.

Veszélyben a korallok

Azonban a klímaváltozás miatt a tengerszint emelkedése, a túlhalászat, és a vizeink szennyezése miatt nagy veszélynek vannak kitéve ezek az érzékeny ökoszisztémák. A fenti problémák akár korallkifehéredéshez is vezethetnek, amely nagyon súlyos következményekkel jár a korallzátony lakói számára.

Ahhoz, hogy megóvjuk őket, cselekednünk kell. Nem elég megerősíteni az éghajlatváltozás elleni intézkedéseket, és visszaszorítani a túlhalászást, a megfelelő döntések meghozatalával a saját kezünkbe kell vennünk az irányítást.

Korallvédelem naptejjel?

Ilyen például a megfelelő naptej kiválasztása. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mit kenünk magunkra tengerparti nyaralás közben. Nemcsak saját bőrünk és egészségünk érdekében, hanem a korallok miatt is érdemes odafigyelnünk rá, hogy fizikai vagy kémiai naptejet választunk.

Na de mi a különbség? A naptejek két fajtáját aszerint tudjuk megkülönböztetni, hogy milyen módon működnek. A fizikai fényvédők nem szívódnak fel, hanem egységes védőréteget képeznek a bőrön, amely visszaveri a nap sugarait. E típus előnye, hogy felkenéskor nem szívódik be a bőrbe, nem allergizál. Ezzel szemben a kémiai elven működő naptejek felszívódnak, és elnyelik az UV-sugarakat. A típus használatakor egyesek allergén reakciót tapasztalhatnak, sőt egyes kutatások szerint a szervezetbe jutva mérgező is lehet.

Oxibenzon, a legfőbb károkozó

Ráadásul egy néhány éve megjelent kutatás szerint a kémiai típusú naptejek által egyik legszélesebb körben használt szer, az oxibenzon kifejezetten ártalmas. A vegyületről állati kísérletek során kiderült, hogy befolyással van a hormonháztartás működésére, és habár nem állítható egyértelműen, hogy az embereke mérgező hatású, a korallokra nagyon veszélyes. Az oxibenzon ugyanis nem ürül ki a korallok szervezetéből, és felgyűlve az állatok pusztulását okozza.

Éppen ezért a hatóanyag betiltását már kezdeményezték az Európai Unióban, és néhány tengerparti üdülőhely már nem is engedi a korallokra káros hatóanyagot tartalmazó fényvédők használatát, így például a csendes-óceáni Palau-szigetcsoportnál, Hawaiin, Key Westen vagy például a Virgin-szigeteken sem lehet kémiai naptejeket használni.

Fontos, hogy ha tengerközelben nyaralunk, mi is válasszunk oxibenzon nélküli, lehetőleg fizikai fényvédőket, még akkor is, ha az adott térség nem írja elő ezt számunkra. Ugyanis ezzel az apró választással mi is hatékonyan tehetünk azért, hogy megóvjuk a bolygó korallzátonyait.

Források: Greendex1, Greendex2, Greendex3