Written by

Akár ételeket is ízesíthetünk a kidobott karácsonyfákkal

Hírek, home_slider| Views: 522

A karácsony ökológiai lábnyoma kétségtelenül nagy, de felcsillant a remény, hogy legalább a karácsonyfák miatt ne kelljen aggódnunk. Egy új eljárásnak köszönhetően a tűlevélből akár édesítőszer, festék, vagy akár ételecet is készülhet. A módszer tökéletesen illeszkedik a körkörös gazdaságmodellbe.

A legtöbben január 6-án lebontjuk a karácsonyfákat, melyek – ha élőfenyők voltak – kikerülnek a hulladéktárolókba. Jó esetben a fák ezután biomasszaként hasznosulnak egy erőműben, rossz esetben viszont – és ez a döntő többség – hulladéklerakókban végzik. Persze, az élőfenyő még mindig környezetkímélőbb megoldásnak számít, mint a műanyag verziói. Ezután pedig még inkább így lesz, a Sheffieldi Egyetem egyik hallgatója ugyanis felfedezte, hogy a tűlevél hasznos kémiai anyagokká alakítható.

A tűlevél fő alkotóeleme egy összetett polimer, a lignocellulóz, amely glicerol (egy olcsó, környezetbarát anyag) és hő segítségével egyszerűbb szerkezetű elemekre bontható. Az eljárás eredménye egy folyékony halmazállapotú bioolaj, illetve egy szilárd halmazállapotú melléktermék, a bioszén. Az olaj glükózból, ecetsavból és fenolból áll, melyeket az ipar többrétűen tud hasznosítani : a glükózból édesítőszer készül az élelmiszeripar számára, az ecetsav pedig a festékgyártásnál, oldószereknél vagy éppen az étkezési ecet gyártásánál használható fel.

A sheffieldi kutatócsoport egyébként mást területeken is vizsgálódik: jelenleg azt kutatják, hogyan lehet szerves anyagokból, például az erdészeti forrásból illetve élelmiszeriparból származó hulladékokból, vagy a söripari melléktermékekből értékes anyagokat kinyerni.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság