Written by

Mű legyen vagy élő? A fenyőválasztás örök dilemmája

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 377

Karácsonykor az ünnepi menü és dekoráció kiválasztásán túl mindig előkerül egy újabb kérdés is, ami nem más, minthogy műfenyőt vagy igazit vásároljunk karácsonyfának. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a legfontosabb pro és kontra érvéket.

Műfenyő

A műfenyők ökológiai lábnyomának jelentős részét a gyártás teszi ki: a környezetre gyakorolt káros hatás 51-77 százaléka keletkezik ekkor. A másik nagy környezetet sújtó csapás a műfenyők szállítása. A világon forgalmazott műfenyők több mint 80 százaléka ázsiai országokból (elsősorban Kínából) származnak. A műfenyők alapanyaga a legtöbb esetben PVC, amelynek gyártása során nem ritkán alkalmaznak mérgező anyagokat, köztük ólmot is. Ha ezek a fák egyszer kukába kerülnek, onnantól kezdve már sosem bomlanak le.

Élő fenyő

Sokan sajnálják, hogy karácsony alkalmával tömeges „fenyőgyilkolás” zajlik. Érzéseik teljesen érthetők, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezeket a fákat kifejezetten e célból ültetik. A karácsonyfának szánt fenyőket már nem a természetes erdőkből váltják ki, hanem farmokon nevelik őket, éppúgy, mint a gabonát. Növekedésük során ezek a gyönyörű növények megkötik a széndioxidot, ezzel csökkentve az üvegházgázok mennyiségét. A cserepes, földlabdás fenyők vásárlása azonban rizikós lehet, mivel nagyon nehéz olyan beltéri környezetet biztosítani a fának, hogy a növény a későbbiekben is életben maradjon. Ráadásul biomasszaként igazi megújuló energiaforrássá válik a fa az ünnepek elteltével.

Összegzésül

Aki rendelkezik műfenyővel, használja minél tovább, ha lehet, több évtizedig is. Aki viszont még nem vette meg a fát és vacillál, annak az élő fenyőt javasoljuk. A fenyőfák legnagyobb része hazai termék, így ezek megvásárlásával főképp Zala, Vas, és Somogy megyei gazdákat támogatunk a kínai gyárak helyett. Aki tehát mindenképp szeretné a friss fenyő illatát érezni a lakásában karácsonykor, számukra a legkörnyezettudatosabb döntés, ha a lakóhelyükhöz legközelebbi árustól vásárolja meg a fát.

Költői kérdés

Nagyon szép a hagyományok ápolása, a tradíciók őrzése, de a talán városközpontokban felállított karácsonyfák, az ünnepi fények, és a boltokban lévő temérdek dekoráció látványa is van akkora hatással ránk, hogy magunkba szívjuk a karácsony szellemét. Divatba jöttek az alternatív dekorációk is (az interneten érdekes megoldásokat láthatunk, például az alábbi galériát: https://www.elledecor.com/design-decorate/trends/g13/alternative-christmas-trees/?slide=1). Talán manapság nem is feltétlenül szükséges már karácsonyfát állítani az otthonunkban?

Források: index.hu, hulladekmentes.hu