Pécsett idén is energia lesz a kidobott karácsonyfákból

Written by

Pécsett idén is energia lesz a kidobott karácsonyfákból

Hírek, home_slider| Views: 1773

A Pannon Hőerőmű Zrt. ebben az évben is tüzelőanyagként hasznosítja a hulladékká vált karácsonyfákat, hogy távhőt termeljen a pécsi lakások számára. Ez a jó gyakorlat már évek óta működik, és azon dolgoznak a hőerőmű munkatársai, hogy minél több helyen elterjedjen. A kidobásra ítélt hazai fenyőfák biomasszaként való felhasználása akár havi szinten 15 ezernél is több lakás fűtését tenné lehetővé.

A pécsi hőerőművet üzemeltető, a Veolia-csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. az elmúlt évekhez hasonlóan most év elején is vállalta a hulladékká vált karácsonyfák összegyűjtésének megszervezését, valamint energetikai hasznosítását. Ez által csak Pécsett körülbelül 40 tonna biomasszának megfelelő zöldhulladékot gyűjtenek össze, amely aztán várhatóan mintegy 85 lakás távfűtését biztosíthatja egy hónapon keresztül.

Az akció számos előnnyel jár, hiszen egyrészt a kidobott karácsonyfák (főként magas gyantatartamuk miatt) nem komposztálhatók, sok helyet foglalnak, ráadásul a hulladékkezelés ilyen módja még közvetett hasznot is jelent. Emellett, mivel helyi energiaforrásról van szó (a karácsonyfák a település környékéről származnak), nem szükséges messziről szállíttatni őket. Az akció a körkörös gazdasági modellre épül, azaz a régióban elérhető energiaforrások valóban a régió energiaellátását szolgálják. Mindezek alapján elmondható, hogy ez nem csupán a közműszolgáltató, de a helyi lakosság számára is egy pozitív kezdeményezés.

A pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. munkatársai minden évben azon dolgoznak, hogy e jó gyakorlat híre minél többekhez eljuthasson, hiszen ha országos szinten is megvalósulna a modell, akkor havonta nem 85, hanem akár 15 000 lakás hőellátását is biztosíthatná az egyébként problémát okozó zöldhulladék.

A pécsi erőműben két kazán működik. Egyik a bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket tüzeli el, a másik az ömlesztett biomasszát hasznosítja. Ez utóbbi tüzelőanyag-keverékébe kerülnek a fenyők, amelyeket egy mobil aprítógép segítségével dolgoznak fel. Mivel a túlságosan nagy mennyiségű tűlevelű fa a kibocsátott gyanta révén üzemeltetési nehézséget okozna a biomassza-tüzelésű kazánnál, a felaprított fenyőket vegyítik az egyéb tüzelőanyagokkal (az erdők karbantartásából származó faaprítékkal, illetve az ömlesztett mezőgazdasági melléktermékekkel). Mindezekért sem javasolják a fák otthoni, egyénileg történő eltüzelését.

A pécsi erőműben hasznosítják a karácsonyfákat

A pécsi erőműben hasznosítják a karácsonyfákat