Written by

Könyvajánló: A fák titkos élete

Egypercesek, home_slider| Views: 1391

Egyre inkább urbanizálódó világunkban felélénkült az olyan könyvek iránti kereslet, amelyek a természetbe kalauzolnak minket vissza. A klímaváltozás és az ökológiai problémák pedig ráébresztettek arra minket, hogy a minket körülvevő természet kincs, amelyet óvni kell. A német erdész, Peter Wohlleben A fák titkos élete című könyve emiatt válhatott világszerte hatalmas sikerré.

Az erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. Peter Wohlleben, a neves német erdész nagysikerű könyvében a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Peter Wohlleben szerint a fák nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédjaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Peter Wohlleben a fák eddig nem is sejtett képességeiről írott lebilincselő tudományos esszéiben a legújabb felfedezéseket éppúgy figyelembe veszi, mint saját tapasztalatait és érzéseit.

Peter Wohlleben különleges szerepet tulajdonít az erdőknek, azok lakóinak, különösen a fáknak. Tárgyának minden részletét, a fákkal borított rengeteg minden zugát behatóan ismeri. A fák titkos élete könnyed kézzel, laikusok számára is érthető tónusban megírt, frappánsan tömör, ugyanakkor enciklopédikus gazdagságú kötet” – Barotányi Zoltán, Magyar Narancs

Tanulságos, mély empátiával megírt könyv, amely lehetővé teszi számunkra, hogy új szemszögből lássuk az erdőt. Peter Wohlleben könyve az erdőhöz intézett szerelmi vallomás” – Literatur Spiegel

Peter Wohlleben Forrás: peter-wohlleben.de

Peter Wohlleben (1964) már kisgyermekként természetvédő akart lenni. Erdőgazdálkodást tanult, és több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottjaként dolgozott. Hogy ökológiai elképzeléseit a gyakorlatba is átültesse, felmondott munkahelyén, és napjainkban az Eifel-hegységben vezet egy környezetbarát erdőgazdaságot, ahol az őserdők visszaállításán munkálkodik. Számos tévéműsor vendége, előadásokat tart és gyakorlatokat vezet; több erdővel és a természetvédelemmel foglalkozó mű szerzője.

 

A fák titkos élte című könyvet Balázs István fordította magyarra, és a Park Könyvkiadó gondozásában jelent meg.