Written by

A víz érték! – könyvajánló a víz világnapjára

Egyéb, home_slider| Views: 2136

A Víz Világnapját 1993 óta minden évben március 22-én tartják meg. Az esemény célja felhívni a figyelmet a tiszta víz fontosságára, a fenntartható fejlődés és a víz kapcsolatára, illetve a vízszennyezés problémájára. A víz világnapját az ENSZ közgyűlése kezdeményezte, azzal a céllal, hogy 2030-ra mindenki hozzáférjen a fogyasztható vízhez. Minden évben valamilyen, vízzel kapcsolatos témakör köré szerveződik a világnap, a 2021-es év témája és mottója „A víz érték!”

A világnap alkalmából olvasóinknak néhány olyan regényt ajánlunk, melyekben közelebbről ismerhetjük meg a vizet, illetve annak élővilágát. A könyvekben az ember és a víz szoros kapcsolata is megjelenik, így a regények el-, vagy újraolvasásakor érdemes erre az aspektusra is figyelmet fordítani.

Fekete István – Tüskevár

Fekete István Tüskevárja valószínűleg mindenki számára ismerős, máig része az általános iskolai kötelező olvasmányoknak. Melegen ajánljuk ennek az ifjúsági regénynek a felnőtt fejjel való újraolvasását, hiszen a történeten keresztül visszatérhetünk gyermekkorunkba, Fekete István elrepít bennünket egy okostelefonok és internet nélküli, idilli világba. A Tüskevár olvasásakor két hetedikes fiúval, Tutajossal és Bütyökkel utazunk el a Kis-Balaton nádasába, ahol a nagyvárosi buborékból kiszakított fiatalokat Matula bácsi és a természet olyan ismeretekre tanítja, melyeket az iskolapadból egészen biztosan nem sajátíthatnának el. A vízpart egyszerre vonzó és veszélyes a fiúk számára, akik a nyári kalandjuk során rengeteg élménnyel és tudással lesznek gazdagabbak.

 

Ernest Hemingway – Az öreg halász és a tenger

Hemingway Az öreg halász és a tenger című műve igazi klasszikus, mely könnyű, de annál szebb olvasmány. A regény olyan egyetemes témakörökben mélyed el, mint az öregedés, a kitartás, a becsület, a hűség és a remény. A történet főszereplője Santiago, az öreg halász, aki 84 napja nem fogott halat, ami miatt a környezete lenézi, szánja és sajnálja őt. Egyetlen társa egy régi tanítványa, akinek a szülei megtiltották, hogy az öreg halásszal dolgozzon. Santiago a 85. napon ugyanúgy kihajózik a tengerre és várja, hogy ráakadjon valami a horogra. A tengert az öreg halász szemszögéből ismerhetjük meg, aki rendkívül nagy tisztelettel van a kifürkészhetetlen víz iránt. A halásznak komoly, napokig tartó küzdelmet kell folytatnia a kubai tenger élővilágával, azonban a reményteli embert semmi nem tudja elijeszteni céljának megvalósításától.

 

Jules Verne – Nemo Kapitány

A Nemo kapitány Jules Verne egyik leghíresebb tudományos-fantasztikus műve. Az 1870-ben megjelent regényben Pierre Aronnax professzor expedícióra indul, hogy egy titokzatos tengeri szörny nyomába eredjen. A professzor és inasa a tengerbe zuhan, azonban a titkot így is sikerül kideríteniük. A tengeri szörny ugyanis nem más, mint Nemo kapitány tengeralattjárója, a Nautilus. Ennek a hajónak sokezer mérföldes tengermélyi útjáról, utasainak izgalmas kalandjairól, szerencsés meneküléséről olvashatunk. A Nautilus hatalmas, felnyitható ablakán át tanulmányozhatóvá válik a víz alatti világ, amelynek megismerését a tengeralatti séták teszik teljessé. Verne hihetetlen mennyiségű tengeri élőlényt sorol fel és mutat be a kor tudásának megfelelően, hogy a fiatal célközönség ismereteit gazdagítsa.

 

Herman Melville – Moby Dick

Melville kalandregénye, máig az egyik legismertebb a műfajában. A történet középpontjában az ember és a természet küzdelme áll. Ahab kapitány szinte megszállottan üldözi ellenségét, a legendás Fehér Bálnát, Moby Dicket. Első összecsapásuk alkalmával a kapitány a küzdelemben elveszti lábát, ami miatt bosszút fogad a hatalmas bálna ellen. Az ember és természet sokrétű küzdelmének szimbolikájának lehetünk tanúi a regény olvasása során, és elénk tárul az, mi történik, ha valaki mindenáron bosszút akar állni ellenfelén. Az ember hajlamos a természetet és annak élővilágát érzelmekkel rendelkező entitást kezelni, holott a természet valójában közömbös az ember iránt. A könyv azt sugallja, hogy a természet, hasonlóan a bálnához, személytelen és kifürkészhetetlen jelenség.

 

Witi Ihimaera – A bálnalovas

Witi Ihimaera bestseller ifjúsági regényének főhőse a nyolcéves Kahu, aki mindennél jobban vágyik dédapja szeretetére. Ő azonban maori Ngati Konohi törzs főnökeként csak a feladataival foglalkozik. Kahu népe a legendás bálnalovastól származtatja magát, amely címet fiú örökös hiányában Kahu örökölhetné, ám dédapja nem hajlandó a törzs hagyományainak folytatóját látni a lányban. Kahu nem hagyja magát félresöpörni, és küzdelmében egyedülálló szövetségesre talál, magára a bálnalovasra, akitől a bálnákkal való beszéd képességét örökölte. Ihimaera művének egyik fő témája a természet szentsége, azt az elképzelést mutatja be, hogy az ember és a természet együtt kell boldogulniuk. Az ember itt a természet gondnoka, aki vigyázza az élőlényeket. Ehelyett az ember az arroganciájával elszakította magát a természettől, így már csak néhányan képesek az állatokkal beszélni a történet szerint. Emiatt a természet egyre ellenségesebb az emberrel szemben, amelyen csak az életmód megváltoztatása segíthet.

 

Yann Martel – Pi élete

A Pi élete egy nagysikerű fantasy kalandregény, amely egy indiai fiú, Piscine Molitor „Pi” Patel életét meséli el. A fiú a történet szerint hajótörést szenved, ezért 200 napot töltött a tengeren egy bengáli tigrissel, Richard Parkerrel. A különös utazás során több szigetet is felfedeznek, melyek közt akad veszélyes és biztonságos is, de ugyanennyire lényeges eleme a műnek Pi spirituális és filozófiai útja. A regény központi témája remény, illetve az ember és a természet harca és egymástól való függése. Pi a történet során nemcsak a természet gyönyörűségét, hanem kegyetlenségét is megtapasztalja. A több mint 200 napos út során barátságot köt a tigrissel, akivel együtt harcolnak az életben maradásért, dacolva az óceánnal, saját démonaikkal, ösztöneikkel és félelmeikkel.