Written by

Könyvajánló: Egy élet a bolygónkon. A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Egypercesek, home_slider| Views: 1672

Sir David Attenborough munkásságát talán senkinek nem kell bemutatni, aki kicsit is érdeklődik a környezetvédelem iránt. Természetfilmjei évtizedek óta ösztönzik a kicsiket és nagyokat egyaránt bolygónk védelmére. 2020-ban megjelent könyvében visszatekint ezekre az évtizedekre, és megosztja olvasóival mindazokat a tapasztalatokat, amelyek a Föld megmentésében segíthetnek minket.

Az Egy élet a bolygónkon – A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről című könyv Attenborough dokumentumfilmes és természettudósi pályafutását követi nyomon, amellyel párhuzamosan a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének veszélyeit is elénk tárja. Egy szemtanú vallomásaként tekinthetünk a könyvre: Attenborough szemszögéből tapasztalhatjuk meg, mi történhet a bolygóval egy ember élete során, de egyben választ kapunk arra is, mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük az ökológiai- és klímakatasztrófát.

Kilencvennégy éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli.

Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül – ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája – az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése – alig észrevehetően nap mint nap itt zajlik körülöttünk.

Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak. Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést.

Ma még – utoljára – van esélyünk arra, hogy tökéletes otthont teremtsünk magunknak, és helyreállítsuk az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk.

Csak akarnunk kell.

Földünkön az élővilággal osztozunk, mely az elképzelhető legcsodálatosabb, évmilliárdok alatt kialakult létfenntartó rendszer. Bolygónk stabilitása azonban megingott, miközben a biológiai sokféleség vészesen lecsökkent – a kettő ugyanis szorosan összefügg. Helyre kell állítanunk a biodiverzitást, amit oly kíméletlenül pusztítottunk. Ez az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból. Vissza kell vadítanunk a világot.

A könyvhöz kapcsolódó dokumentumfilm Egy élet a bolygónkon címmel jelent meg.