Written by

Kerékpárút: a műanyaghulladék újjászületése

Hírek, home_slider| Views: 1092

A kerékpározás igazi főnyeremény, hiszen nem csak a testünknek teszünk jót a mozgással, de még a környezetet is óvjuk. A hollandok pedig még egy indokot adtak a bringázásra, a műanyaghulladékból készült kerékpárútnak hála, már tényleg nem tudunk a biciklizésnél jobb közlekedési alternatívát.

Évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül a világ óceánjaiba az ENSZ adatai szerint, a műanyag szemét pedig egyszerre pusztítja a tengeri életet, és bekerül az emberi táplálékláncba is. A holland kormány emiatt elkötelezte magát arra, hogy felére csökkenti a nyersanyagok használatát 2030-ra, és felgyorsítja az újrahasznosítást.

Idén szeptemberben át is adták a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútját, amelyet az évi több millió tonna műanyaghulladék mennyiségének csökkentése céljából építettek. A Zwolle városában épült útszakasz egyelőre 30 méter hosszú, de ehhez is 218 ezer darab műanyagpohárnyi vagy 500 ezer darab műanyagkupaknyi műanyaghulladékot használtak fel. A táv rövidségét indokolja, hogy egy prototípusról van szó, melynek mentén szenzorokat helyeztek el, hogy mérjék a hőmérsékletét, tartósságát és azt, hogy hány kerékpáros halad át rajta. Készítői szerint ez a világ első okoskerékpárútja.

A műanyagút előnye nem csak annyi, hogy segít megszabadulni az egyre halmozódó, de le nem bomló műanyaghulladéktól. Becslések szerint kétszer-háromszor tartósabb az út alapanyaga, mint a hagyományos aszfalté.

A fejlesztések azonban nem állnak meg Zwolle-ban. Novemberre készül el a második kerékpáros útszakasz Giethoorn városában, emellett más körülmények között: parkolókban, vasútállomásokon és járdákon is szeretnék tesztelni az úttípus működését.

Forrás: Index