Written by

Öko-graffiti ─ művészettel a környezetért

Hírek, home_slider| Views: 268

Egy venezuelai művész, Oscar Olivares nem szokványos technikát választott köztéri graffiti-alkotásának elkészítéséhez. Közel 200 000 újrahasznosított kupak felhasználásával egy 45 méteres, színpompás falfestményt alkotott azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a caracasi és globális ökológiai problémákra.

Venezuelában nincs nagy hagyománya a hulladék újrafelhasználásának. Éppen ezért gondolta azt Oscar Olivares, hogy a művészet erejével próbál meg tenni az ügy népszerűsítéséért. Projektjeiben műanyaghulladékok tonnái válnak művészetté, ráadásul az is előny, hogy az alkotás során nem használ a művész sokszor igen környezetszennyező festékanyagokat.

A gigantikus graffiti

Olivares a műalkotás elkészítését a helyi környezetvédelmi szervezet, az OKOSpiri felkérésére kezdte el, és a kész mű Venezuela legelső öko-graffitije lett. A műalkotás, habár nem tekinthető festésnek, mégis rokon a pointilizmus műfajával. Az impresszionalizmusból kialakult válfaj során olyan kiemelkedő festőművészek, mint Georges Seurat vagy Paul Signac, pontokkal festették meg alkotásaikat.

A pointilizmus nem pusztán sajátos ecsetkezelése miatt volt egyedi, hiszen saját színelmélettel is rendelkezik, amelynek lényege, hogy a festők nem palettán keverik ki előre a színárnyalatokat, hanem úgynevezett optikai keverést alkalmaznak. Ennek lényege, hogy az egymás mellé helyezett színpöttyökből alakul ki a kép. Ez a módszer rendkívül hasonlít a televízió vagy számítógép képernyőjéhez, ahol szintén különálló színpontok jelennek meg, és csupán az emberi percepció során olvadnak össze árnyalatokká és képpé.

Éppen ezért a pontszerű, apró színes kupakok rendkívül alkalmasak nagy kiterjedésű műalkotások létrehozására.

Funkciók keveredése

A caracasi alkotás 200 000 különféle műanyag kupak felhasználásával készült el, és a közel 45 méternyi felületén színes arapapagájok, van gogh-i égbolt, arepa, ami egy helyi kukoricás lepény, és számos más szimbólum megtalálható.

Nagyszerűségét az adja, hogy a felhasználásához szükséges műanyaghulladék megmenekült eredeti sorsától, hogy óceánokba kerülve kárt tegyen az élővilágban, folyókban, és új funkciót kapva boldoggá teszi a helyi embereket, arra látogatókat.

A művész további projektjei

Oscar Olivares munkáit szerte a világon meg lehet csodálni, többek között az Egyesült Államokban, Kolumbiában, Argentínában, Spanyolországban, Lengyelországban, Angliában és Malajziában is vannak projektjei. Ezek közül szintén egy érdekes projekt volt egy tulumi iskola arculatának kialakítása 100 000 műanyagkupak segítségével. A mexikói intézmény kidekorálásával az volt a művész célja, hogy elindítsa a környezetről való diskurzust, és megismertesse a diákokat az újrahasznosítás fontosságának üzenetével.

Források: impressmagazin.hu, olivaresart.com, Wikipedia, olivaresart.com

Kiemelt kép forrása: Impress Magazin