Written by

Életnagyságú legóházak?

Egypercesek, home_slider| Views: 216

Mi az, a betonnál erősebb, de rendkívül fenntartható módon forradalmasítaná az építőipart? Egy amerikai start-up óceáni műanyaghulladékból állít elő betonnál szilárdabb salaktömböt, amely téglaként házak építésében tudna segíteni. Az innováció nemcsak azért fenntartható, mert az vizeinkben található műanyaghulladékot csökkenti, hanem azért is, mert gyártása kevesebb szén-dioxidot termel, mint a betoné.

A műanyaghulladék rengeteg negatívummal jár. Mivel rendkívül lassan bomlik le, ezért csak növeli a bolygónk szemétmennyiségét, ráadásul károsítja is a környezetet a természetes ökoszisztémák szennyezésével. Ez főként akkor következik be, ha elégetik, mérgező anyagokat juttatva a légkörbe, vagy tengerbe dobják, ahol rengeteg élőlényre jelent veszélyt. Sajnos a műanyagtermelés még mindig hatalmas iparral rendelkezik, és habár elindultak az újrahasznosítási folyamatok, még lenne hova fejlődni ezen a téren.

ByBlock

Egy kaliforniai start-up, a ByFusion 2017 óta fejleszti saját módszereit a probléma orvoslására. Azzal az ötlettel álltak elő, hogy a nem újrahasznosítható műanyagokból állítanak elő salaktömböket, hogy végül 100 millió tonnányi műanyaghulladéktól mentesítsék a bolygónkat 2030-ra.

„Megdöbbentő, mennyi tárgyat nem lehet újrahasznosítani a tollaktól elkezdve a fogkefékig. Ez a legizgalmasabb ebben az új technológiában, azokra a tárgyakra összpontosítunk, amelyek önmagukban már elértéktelenedtek, mivel nem újrahasznosíthatók” – nyilatkozta Heidi Kujawa, a ByFusion vezérigazgatója.

Amerikai sajtómegjelenések szerint az adta a vállalkozás kiindulópontját, hogy felfedezte, hogy a hét fő műanyagtípus nem mindegyike újrahasznosítható.

Előállítása

A ByFusion újítása egy olyan gép megtervezése volt, amely gőz- és kompressziós technológiát használva 40x20x20 centiméteres téglákat készít műanyaghulladékból – további válogatási vagy tisztítási műveletek (vagy akár vegyi anyagok) nélkül. Arról nem is beszélve, hogy amint egy céges videó felidézi, a kapott szigetelőanyag – „sokoldalú, nagy teljesítményű, újrafelhasználható és teljes egészében nem újrahasznosítható műanyaghulladékból áll” – ráadásul végső soron erősebb lesz, mint a beton.

Építéskor a műanyagblokkok összeszerelését az is megkönnyíti, hogy egymáshoz rögzíthetőek, hasonlóan a legódarabokhoz. A vállalat azt állítja, hogy 65%-kal kevesebb időt vesz igénybe a beszerelésük, mint a betontömböké. Ráadásul a termék vízálló, képes elviselni nagy terheket, és úgy tervezték, hogy illeszkedjen a hagyományos építőanyagokhoz, mint a fa, acél vagy a cement.

Az innováció nem csak a műanyaghasznosítás miatt környezettudatos. A műanyag építőkockák környezetbarát alternatívát tudnak nyújtani az építőipar számára, ugyanis a vállalat adatai szerint a termék gyártása 83%-kal kevesebb CO2-kibocsátással járnak, mint a betonból készült alternatívák. Annak érdekében, hogy a következő években 100 millió tonna műanyagot hasznosítson újra, a Byfusion azt reméli, hogy együttműködéseket köthet kormányokkal, helyi hatóságokkal és a hasonló környezettudatos gyakorlatokba fektetni kívánó vállalatokkal.

Források: Up to us