Written by

Kína komoly küzdelme a műanyaggal

Hírek, home_slider| Views: 1159

 A világ egyik legnagyobb műanyag-felhasználója Kína, de mint tudjuk, a kényelmet nyújtó plasztik hosszú távon komoly betegséggel sújtja bolygónkat. Az ország legnagyobb hulladéklerakó-helye – ami nagyobb területet foglal el, mint több száz focipálya – máris megtelt, pedig még 25 évig szerették volna használni.

 A hulladékáradat mérséklése ellen szólalt fel 2020. január 19-én a kínai politikai élet egyik illetékese. A Nemzeti Fejlesztési és Reformtanács, valamint a Gazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium által közösen jegyzett új határozatban komoly intézkedések szerepelnek.

2020 év végéig az összes kínai nagyvárosban be kell tiltani a műanyag szatyrokat, 2022-től pedig a kisebb városokban és falvakban is betiltják ezeknek a használatát.  Szintén ezen év végére be kell szüntetni az éttermekben és a büfékben az egyszer használatos plasztik szívószálak használatát. (Az Európai Unióban ezek használatát 2021-től korlátozzák.) 2025-re pedig minden kínai városban 30 százalékkal kell kötelezően csökkenteni a műanyag tányérok, elviteles dobozok, és plasztik evőeszközök mennyiségét.

Ezzel összefüggésben természetesen a műanyag termékek gyártását és árusítását is korlátozni fogják, ennek részletei azonban egyelőre nem egyértelműek. Az viszont egészen biztos, hogy Ázsia régóta igyekszik kisebb-nagyobb sikerekkel a fenntarthatóság útjára lépni:

  • Kínában már 2008-ban megtiltották, hogy a boltokban ingyenesen adjanak műanyag szatyrokat;
  • Thaiföldön ez évben betiltják a nagyáruházakban a műanyag zacskókat;
  • Jakartában – Indonézia fővárosában – szintén betiltják a boltokban, bevásárlóközpontokban, és a piacokon a nejlonszatyrokat 2020 nyaráig;
  • Míg a malajziai környezetvédelmi miniszter hétfőn jelentette be, hogy nem lesz az ország illegális hulladéklerakó: 150 konténernyi illegális műanyag hulladékot küldenek vissza oda, ahonnan az származik.

 

Forrás: 24.hu; index.hu; euronews.hu