Written by

Képben vagy a fenntarthatósággal? Töltsd ki kvízünket, és nyerj!

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 3525

Több mint fél évszázada emlékezünk meg a Föld napjáról április 22-én. Ennek apropóján idén immár negyedik alkalommal rendezzük meg nyereményjátékunkat. A Föld napja mozgalom célja, hogy színes programokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy a bolygónk és környezetünk megóvása elsődleges fontoságú. Csak így tudjuk hosszú távon fenntarthatóan használni a Föld erőforrásait.

Gaylord Nelson, amerikai szenátor 1969-ben tanúja volt egy kaliforniai olajszennyezés következményeinek, melynek hatására úgy döntött, hogy cselekvésre szólítja fel az amerikaiakat, hogy álljanak ki a környezetvédelem mellett. A felszólalásának hatására az Egyesült Államok többezer felsőoktatási intézménye szervezett tüntetéseket a Föld és a fenntarthatóság érdekében. Denis Hayes egyetemi hallgató 1970 április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, amellyel több mint 20 millió amerikait sikerült közös fellépésre hívnia.

Akkoriban a gyárak és autópályák levegőre és egészségre káros hatásai, valamint az állatok élőhelyeinek elvesztése és a fajok kihalása miatt tüntettek elsősorban. Az országos megmozdulásnak köszönhetően elérték, hogy létrejöjjön az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége, és kidolgozták a tiszta levegő, a tiszta víz és a veszélyeztetett élőlények védelméről szóló törvényeket.

Ezzel nagyjából egy időben történt, hogy John McConnell békeaktivista is hasonló ötlettel állt elő, azonban ő világszinten gondolkodott. Az 1969-es UNESCO környezetvédelmi konferenciáján vetette fel a globális méretű Föld napja ötletet. Ő a tavasz első napját választotta az ünnep időpontjaként, vagyis a napéjegyenlőség napját (ez az északi féltekén általában március 20-ára vagy 21-ére esik). A későbbiekben azonban az április 22-i dátum vált elterjedté.

Az első Föld napja óta eltelt 54 év, mégis sajnos ma is hasonló, sőt egyre fenyegetőbb problémákkal kell szembenéznünk.

Azonban mi is tehetünk azért, hogy megóvjuk bolygónkat, ahhoz, hogy minél hatékonyabbak legyünk, meg kell szereznünk a megfelelő tudást. A Körkörös Gazdaság blog célkitűzése, hogy minél szélesebb közönséggel ismertesse meg a környezetvédelem fontosságát. Az érdeklődők a blogon olyan cikkeket olvashatnak, amelyek segítségre lehetnek a fenntarthatóság elérésében. A témában releváns cikkekből állítottuk össze Föld napi nyereményjátékunkat.

Válaszold meg helyesen a kérdéseket, és te lehetsz a három szerencsés nyertes egyike, aki értékes ajándékcsomaggal gazdagodik a Veolia felajánlásának köszönhetően. A kérdésekre a blog cikkeiben találod meg a választ.

Az ajándékcsomag tartalma:

  • Renature – Újjáéledő természet társasjáték,
  • napelemes powerbank,
  • egy vízzel működő asztali óra

A nyereményjáték szabályzatát a linkre kattintva innen töltheted le: Letöltés

A kvíz kitöltéséhez kattints ide!

Kitöltési határidő: 2024. május 3.

Eredményhirdetés: 2024. május 10.

Források: nationaltoday.comtelex.huvisualcapitalist.com, climate.ec.europa.eu