Written by

Elstartolt az Európai Hulladékcsökkentési Hét

Hírek, home_slider| Views: 532

Évről évre megrendezik november végén az Európai Hulladékcsökkentési Hetet. A tavalyi kampány témája a fenntartható textil volt, az idei, immár 15. alkalommal megrendezett akcióhét fókuszában a csomagolások állnak. Az Európai Unióban a teljes műanyagfelhasználás 40%-a és a papírfelhasználás 50%-a szolgál csomagolási célokat, ráadásul mindennek jelentős része, hozzávetőleges 36%-a hulladékként végzi. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára, hogy megoldást találhassunk rá.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét lényege, hogy az európai polgárok figyelemfelhívó akciókat hajtsanak végre a fenntartható erőforrásgazdálkodásról és hulladékkezelésről. A kezdeményezésben a lakosság, oktatási intézmények, üzleti szereplők, civil szervezetek és egyesületek egyaránt részt vehetnek.

Habár maga a hét egy rövid időszak, mégis rendkívül fontos, és hosszú távon érezteti hatását. A kezdeményezés alapja a hulladékpiramis, a megvalósuló akciók a 3R-re épülnek: hulladékcsökkentés (reducing), újrahasználat (reusing) és újrahasznosítás (recycling).

Az idei hét november 18-tól 26-ig tart, ezalatt rengeteg kezdeményezéssel találkozhatunk. Magyarországon az Energiaügyi Minisztérium megbízásából az Energiastratégia Intézet látja el a program koordinátori szerepét, és fogja össze az önkénteseket, akik különféle figyelemfelhívó kampányokat valósítanak meg a kijelölt időszakban.

Miért pont a csomagolás?

Az idei év kiemelt témája a csomagolóanyagok. 2009-ben a kezdeményezés első évében a felesleges csomagolások 66 millió tonnát tettek ki, már ekkor is nagy volt a mennyiség, de tíz év alatt ez az arány 78,5 millió tonnára növekedett, amely lakosonként 173 kilogramm hulladékot jelent. Az Európai Bizottság felismerve a helyzet súlyosságát, úgy határozott, hogy 2030-ra minden csomagolóanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie.

Jó hír, hogy 2024-től hazánkban is új visszaváltási rendszert vezetnek be, amely az üvegeket, PET-palackokat és alumíniumdobozokat fogja érinteni. Hamarosan tehát mindannyiunknak lehetősége nyílik rá, hogy kevesebb csomagolási szemetet termeljünk, azonban ezzel a probléma még nincs megoldva. Nem pusztán a palackozott, konzervezett élelmiszerekkel van ugyanis gond. A boltok polcain roskadoznak a műanyagtálcán, műanyagfóliával csomagolt zöldségek, gyümölcsök, nassolnivalók. Amíg ezek fenntarthatóbb árusítására sem nyílik lehetőség, nem dőlhetünk hátra.

De hogy addig mit tehetünk?

  1. Vásároljunk csomagolásmentes boltokban!

Ha tehetjük, látogassunk el olyan élelmiszerboltokba, ahol saját dobozokban, üvegekben vihetjük haza az általunk vásárolt árut. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, abban az esetben is kerüljük a műanyag csomagolású termékeket.

  • Csökkentsük a halmozást!

Mindig alaposan gondoljuk át, hogy szükségünk van-e arra, amit éppen meg szeretnénk vásárolni. Ha mindenképpen szükségünk van egy tárgyi termékre, akkor is törekedjünk arra, hogy az adott áru lehető legfenntarthatóbb verziója mellé tegyük le a voksunkat.

  • Használjunk saját csomagolást!

Ne vegyünk drága csomagolóanyagokat, ha újrahasznosított anyagokba is rejthetjük ajándékainkat. Ha uzsonnát készítünk elő magunknak, fóliák helyett mosható uzsonnástáskába tegyük. Műanyagpalackok helyett használjunk saját, többször használatos termoszt vagy kulacsot. Ha étteremből, kifőzdéből elviteles módon kérünk ebédet, vigyünk saját dobozt.

Források: ewwr.eu, szelektalok.hu, portfolio.hu