Written by

Elindult a hulladékcsökkentési hét – középpontban a textil

Egypercesek, home_slider| Views: 2080

A 2009-ben indult Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction – EWWR) kezdeményezést minden év november utolsó hetében tartják meg Unió-szerte, idén november 19. és 27. között. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére, és arra ösztönözze az embereket, hogy lehetőleg minél kevesebb szemetet termeljenek, illetve minél inkább törekedjenek az újrahasznosításra. A 2022-es EWWR kiemelt témája a fenntartható és körforgásos textíliák.

Fast fashion – gyors divat, gyors pusztítás

Napjaink egyik legnagyobb környezetterhelést generáló iparága a divatipar, mely korábban soha nem látott mennyiségű ruhával, textíliával, egyúttal szennyező vegyi anyaggal árasztja el a bolygót: az Európai Unióban 2020-as adatok szerint évente 8 millió tonna textilhulladék keletkezik. Ennek a szennyezésnek tetemes része a fast fashion-iparhoz köthető, melynek lényege, hogy a gyártók gyorsan és olcsón állítsanak elő minél több ruhát. Ez persze – a megkérdőjelezhető munkakörülmények mellett – hatalmas környezeti terheléssel jár.

Egyetlen póló előállításához és befestéséhez – a több mint tizenötezerféle vegyszeren kívül – 3000 liter tiszta víz szükséges, az egész textilipar pedig évente mintegy 93 milliárd köbméter vizet használ fel a ruhagyártáshoz. Ennyi vízből lényegében a bolygó egész lakosságának több heti folyadékellátását fedezni lehetne.

A vízigényesség mellett súlyos probléma még a vízszennyezés is, melynek ékes példája az indonéziai Citarum folyó, a világ egyik legszennyezettebb folyója. A Citarum partján több textilgyár is épült, legtöbbjük pedig egyszerűen a folyóba engedi a gyártás során keletkezett szennyvizet, ami egyébként sok más profilú üzemnél is bevett gyakorlatnak számít.

Úton a fenntartható körforgás felé

A világ nagy fast fashion vállalatai a szavak szintjén elkötelezettek a környezettudatos megújulás iránt, és apró lépéseket tettek is a környezetterhelés mérséklése érdekében. A H&M például kevesebb csomagolóanyagot, illetve minél több újrahasznosított vállfát és egyéb tartozékot használ működése során. Ezenkívül az utóbbi években az összes nagy márkának megjelent a saját környezetbarát kollekciója. A folyamat persze, a cégek méretéből adódóan, lassú, és hosszú éveket fog igénybe venni.

Addig is, sokat tehetünk egyéni szinten is a textilipar környezetkárosításának csökkentéséért, de az Európai Unió is előállt egy körkörös gazdaságot ösztönző cselekvési tervvel. Fogyasztóként a legjobb módszer, ha egyszerűen kevesebbet vásárlunk. Törekedjünk a már meglévő ruhatárunk minél teljesebb kihasználására, és ha vásárolunk, lehetőleg a fenntartható kollekciókból válasszunk, de még jobb, ha használt ruhát veszünk, amiket így nem kell megsemmisíteni – ami a legtöbbször égetéssel történik. Ha nincs már szükségünk egy adott ruhadarabunkra, hasznosítsuk újra otthon; egy elnyűtt póló kiváló portörlőként tud minket tovább szolgálni. Esetleg adományozzuk el már nem használt darabjainkat, vagy cseréljünk a barátainkkal, így megtartva a körforgást.

Az Európai Unió körkörös gazdasági cselekvési tervében a textileknek is hangsúlyos szerep jut. Az Unió 2050-ig szeretné elérni éghajlatsemlegességi céljait, mely kapcsán az Európai Bizottság 2022 márciusában a körkörös gazdaságra való átállás felgyorsítását célzó intézkedéscsomagra tett javaslatot. A javaslatok között fontos szerepet kap a fenntartható textilekre vonatkozó stratégia. A környezetünk érdekében minél gyorsabb és hatékonyabb átalakulásra van szükség, melynek kiemelten kell érintenie a fast fashion- és textilipart, hiszen az ENSZ adatai szerint ezek felelnek a Föld szennyvizeinek 20, míg a környezetet terhelő hulladékok 10 százalékáért. A törvényhozók felől megjelent már a szándék, így – a szükséges vállalati cselekvések mellett – most rajtunk, egyéni fogyasztókon is a sor a felelős és tudatos életmódot tekintve.

Források: merce.hu, tudas.hu, hu.euronews.com, europarl.europa.eu, bkik.hu, dontwasteit.hu, index.hu