Written by

Vásárlás hulladéktermelés nélkül – hagyjuk hátra a csomagolást!

Egyéb, home_slider| Views: 1844

Hazánkban évről évre nő a csomagolásmentes boltok száma. Néhány éve 5-6 ilyen üzlet létezett, ma már több mint 50-et találunk az ország számos pontján. A csomagolásmentes boltokban a vásárlóknak saját üvegedényekkel, tárolóeszközökkel kell érkezni, hiszen a hulladékmentesség jegyében működő üzletek nem árulnak csomagolt termékeket. Céljuk a hulladékcsökkentés és a környezetbarát életmód támogatása.

A zero waste életmód

A zero waste, azaz hulladékmentes szemlélet követőtábora folyamatosan nő, hiszen a környezetvédelem eszméje és a klímaváltozás elleni aktív fellépés egyre többeket foglalkoztat. Nevével ellentétben a zero waste képviselői sem gondolják, hogy az ember képes lenne teljesen felszámolni a hulladéktermeléssel, így sokan a low waste, vagyis kevés hulladék megnevezést használják ugyanezen szemléletmód kifejezésére.

Mondj nemet a műanyagra!

A mozgalom célja, hogy csökkentsük az általunk termelt hulladék mennyiségét, így kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. A téma véleményvezérei hangsúlyozzák, hogy nem szükséges radikális változásokat hoznunk a mindennapi életben, fontos a fenntarthatóság elérhetővé tétele a mindennapi ember számára, így elegendő kényelmesen, apró lépésekben haladni a cél felé. A zero waste a tisztább környezet kecsegtető víziója mellett hosszútávon kevesebb kiadással is jár, így anyagi szempontból is érdemes fontolóra venni ezt a trendet.

Az első hazai csomagolásmentes bolt

Ugyan a nyugati országokban a csomagolásmentes vásárlás már közel 10 éve felütötte fejét, addig néhány évvel ezelőttig a magyarok keresve sem találtak hasonló boltokat az országban. Az első budapesti üzlet Piliscsabáról költözött fel a fővárosban 2018 tavaszán. A Ligeti Bolt tulajdonosa, Sipos Melinda kisfiával volt otthon gyesen, mikor feltűnt neki a hatalmas hulladékmennyiség, amit a háztartása termelt. Végül Bea Johnson, a zero waste amerikai képviselője hatására vágott bele a piliscsabai bolt megvalósításába, azonban nem telt el egy év, mikor belátta, hogy a működési költségeket sem képes kitermelni.

A Ligeti Bolt három évvel ezelőtt a XIII. kerületbe költözött, ahol néhány hét alatt annyi bevételt termelt, mint Piliscsabán nyolc hónap alatt. Sikerességét igazolja, hogy egy évvel később Melinda megnyitotta a budai oldalon található üzletét is.

„Budapestre költöztetem a boltot. Innentől indult be egyfajta fejlődés: egyre több emberre lettünk hatással, egyre több felkérés érkezett interjúkra. Mindezeknek hála egyre több emberhez tudtam eljuttatni a szemléletet”

– mondta Sipos Melinda 2019-ben a Körkörös Gazdaságnak adott interjújában.

A Ligeti Bolt kizárólag olyan árut kínál, melyeket ki lehet mérni, és az otthonról hozott vagy helyben kapható tárolókban, edényekben lehet szállítani. Kávét kizárólag csészében kínálnak helyben fogyasztásra, elvitelre akkor van lehetőség, ha felkészülten magunkkal hoztuk saját kávés termoszunkat. A kínálatban találunk tésztákat, rizst, lisztet, babot, magvakat, fűszereket, zöldségféléket, de visszaváltható üvegben vehetünk tejtermékeket, szörpöt, lekvárt, olajat és ecetet is. A termékek hazai termelőktől, főként a főváros vonzáskörzetéből származnak és természetesen adalékanyag- és tartósítószer-mentesek.

A Ligeti Bolt 2020 őszén költözött új, tágasabb helyére. Kép forrása: Ligeti Bolt Facebook oldala

Térképen a csomagolásmentes boltok

A magyar hulladékmentes mozgalom egyik kiemelkedő alakja Tóth Andi, aki mások inspirálása érdekében létrehozta a Háztartásom hulladék nélkül nevű blogját és ugyanezen a néven futó Facebbok csoportot, amely közel 30 ezer taggal rendelkezik. Andi egy térképet is készített, melyen megtalálható az összes hazai csomagolásmentes bolt. A térképet folyamatosan bővítik, azonban már látni, hogy a környezetbarát üzletek a fővárosba koncentrálódtak, de emellett az ország számos nagyvárosában és szinte az összes régiójában találni néhány boltot. Nyílt csomagolásmentes bolt Orosházán, Hajdúnánáson és Berettyóújfaluban is.

A csomagolásmentes vásárlásra szerencsére nem csak ezekben a speciális boltokban van lehetőség. Zöldséget, gyümölcsöt, illetve pékárut ma már könnyű szerrel vehetünk szinte minden üzletben általunk vitt textil zsákokba vagy dobozba. Emellett piacokon gyakori, hogy magvakat, aszalt gyümölcsöt, illetve más szárazárut, vagy akár savanyúságot és tejet is vehetünk általunk vitt edénybe.

Mi kell a csomagolásmentes vásárláshoz?

A csomagolásmentes boltok fő profilja, hogy csökkenteni szeretnék a megtermelt hulladékokat, így nem forgalmaznak egyszer használatos, műanyag eszközöket, csomagolást. A vásárlás kimérős alapon történik, azaz mindenki a saját vagy helyben vásárolt tartós tárolóedényében viszi haza a termékeket. Az általunk vitt tárolókat a boltban le kell mérni és fel kell tüntetni rajta a súlyát, így a kasszánál biztosak lehetünk benne, hogy csak a megvett áru súlyának megfelelő összeget fizetünk.

Ezen üzletek általában bio, vegyszerektől mentes, kisüzemben gyártott hazai élelmiszereket árulnak, így számolni kell azzal, hogy a termékek valamivel drágábbak lesznek a megszokottnál, ugyanakkor a magasabb árért cserébe minőségi és egészséges termékekhez juthatunk. Az élelmiszer mellett számos boltban találkozhatunk kimérős tisztítószerekkel is, illetve általában a hulladékmentes életmód kellékeinek széles választékát is megtaláljuk, mint például vizes palack, textil szalvéta vagy fém szívószál, illetve magyar kézműves kozmetikumokkal és tisztálkodó szerekkel is találkozhatunk a boltok polcain.

Forrás: xforest.hu, hulladeknelkul.hu, forbes.hu