Written by

Ne mossunk hajat samponnal?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 143

A samponok az FMCG szektor méltó képviselői. Mindennapi használatban vannak, gyorsan fogyasztjuk a flakonokat egymás után, azonban nem gondolunk bele abba, hogy ez milyen hatással lehet a saját egészségünkre vagy éppen a környezetünkre.

Kéretlen kémia

Nagyon sok sampon tartalmaz különféle vegyianyagokat. Ezzel alapvetően nem lenne probléma, azonban néhány hormonális zavarokat okozhat, irritálhatja a bőrt és ironikus módon károsíthatja a hajat is. Parabének, szilikonok, nátrium-lauril-szulfátok, vigyáznunk kell velük, hiszen nem pusztán saját egészségünkre vannak hatással, hanem a lefolyóba kerülve károsíthatják a vízi élővilágot és a környezetet is.

Felesleges csomagolás

A samponok legtöbbször biológiailag nem lebomló műanyag palackokban kerülnek forgalomba, amelyek gyártása jelentős környezeti terhelést jelent, hiszen előállításukhoz jelentős mennyiségű energiára és természeti erőforrásokra van szükség. Ráadásul az üres samponos flakonok szemétté válva szennyezik a természetet, elsősorban vizeinket. Sajnos éppen a műanyag csomagolások miatt rengeteg sampon tartalmaz mikroműanyagokat, melyeket hajmosás során a környezetbe juttatunk.

Állatkísérletek

Sajnos számos hagyományos sampont teszteltek állatokon, amely kegyetlen és etikátlan gyakorlat. Nemcsak az állatokra van negatív hatással, de a környezetre is.

Vízpazarlás

A samponhasználat hozzájárulhat a vízpazarláshoz is, mivel sokan a szükségesnél több sampont használnak, így a lemosásához több vizet is használnak el. Persze ez a mi hibánk, gondolhatjuk, és nem kell a samponokat hibáztatnunk, elég csak odafigyelnünk szokásainkra. Azonban az kétségtelen, hogy maga a gyártás is rengeteg vizet igényel, ami kimerítheti a helyi vízforrásokat.

Mit tehetünk?

Éppen emiatt környezetünk és saját egészségünk érdekében érdemes olyan samponokat választanunk, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak, fenntartható csomagolásban vannak és kíméletesek bőrünkkel és hajunkkal.

A hagyományos samponok alternatíváit jelenthetik például a samponrudak, amelyeket gyakran újrahasznosított papírba csomagolnak, vagy akár egyáltalán nem rendelkeznek csomagolással. Megoldás lehet az is, ha saját magunknak készítünk sampont otthon, így biztosak lehetünk a felhasznált alapanyagok környezetbarátságában, sőt ezáltal olyan testreszabott terméket kapunk, amelyek illeszkednek saját igényeinkhez.

Amennyiben valaki nem tud megválni a bolti, folyékony verziótól, annak is lehetősége van újratölthető samponpalackokat használnia. Ezzel segítheti a keletkező műanyaghulladék mennyiségének csökkentését. Sőt, sok esetben fürdőszobánk esztétikájának is jót tesz, ha szép, egyforma dizájnnal sorakoznak a polcokon a termékek, ahelyett, hogy a stílusában, színében, méretében eltérő flakonokat tartanánk.

Bármilyen alternatívát is választunk, fontos, hogy megfelelően használjuk a samponunkat, és akadályozzuk meg, hogy felesleges vegyi anyagok és műanyaghulladák szennyezzék környezetünket.

Források: Ecoista, The Good Boutique, One Green Planet