Written by

Élővilágunk a lencsén keresztül

Egyéb, home_slider| Views: 1811

Szubjektív válogatás magyar természetfotósok képeiből

 

Pénteken ünnepeltük a biodiverzitás világnapját. Ez a nap alkalmat kínál arra, hogy elgondolkodjunk azon, vajon hogyan férnek meg mellettünk és egymás mellett az egyes állatfajok. Hazánkban az elmúlt évszázad során rengeteget változott a helyzet. Számos faj kiszorulását nézhetjük végig évről évre, ugyanakkor örömteli esetekkel is találkozunk: farkasok, sakálok, sőt néha medvék is felbukkannak újra erdeinkben. Ezek az állatok, akikkel életterünkön osztozunk, a főszereplői szubjektív fotóválogatásunknak. „Virtuális kiállításunkon” olyan magyar természetfotósok munkáit tekinthetitek meg, akik pontosan értik a biodiverzitásban rejlő erőt és szépséget. Nézzétek csak!

 

Díjat díjra halmoz, és mostanra az egyik legismertebb magyar természetfotósként tarthatjuk számon Máté Bencét. Brazíliától, Kenyán és Zimbabwén át Costa Ricáig számos területen fotózott már, azonban az itthoni élővilágot megörökítő képei semmivel nem maradnak el ezek mögött az egzotikus helyszínek mögött. Speciális detektívüveg technikával megépített lesben hosszú napokat is képes várni arra, hogy elé sétáljon a téma. Képein valóban intim, zavartalan hangulatban figyelhetjük meg az állatokat – legyen szó fenséges madarakról, vicces kis emlősökről vagy épp figyelmesen fülelő agancsosokról.

2.

Daróczy Csaba a magyar állatvilág számos tagját előszeretettel kapja lencsevégre. Különböző állatokat megörökítő sorozatai közül mi most azt választottuk ki, amelyen a nyulak a főszereplők. Nem is hinnénk, hogy a mezei nyúl, ez az egyszerű, mindennapi kis állat, milyen emberpróbáló feladat elé állítja a fényképészt: minden neszre összerezzen, és nagyon gyorsan tovaszökik. Daróczy Csaba azonban képes volt fényképein elkapni az állatok békés pillanatait. Ugró nyulakat ábrázoló fotójával pedig tavaly elhozta a fődíjat a Nature Photagrapher of the Year versenyről is.

3.

A természetfotók nemcsak fennköltek és szépek lehetnek, hanem adott esetben humorosak is. Ilyen például Kércz Tibor fotója, mely három éve elnyerte az év legviccesebb állatfotója címet a Comedy Wildlife Photography Awards versenyen. A kuvikfiókák ügyetlenkedése a Segítség! címet kapta, és igazán életszerűen sikerült megörökítenie rajta a fotósnak a fiatal madár bizonytalan pillanatát. Hasonlóan mulatságosak Kércz Tibor tihanyi ürgékről fotózott képsorai is.

4.

Potozky László képein közelebb kerül a nézőhöz Erdély vadvilága – medvék, rókák, őzek és szarvasok néznek szembe a kamerával. A fotográfus ugyanakkor a madarakat kapja legszívesebben lencsevégre, és fotóit nézegetve nyilvánvalóvá válhat számunkra is a magyar madárfajok színes változatossága. Mi most a jégmadárról válogattunk nektek néhány képet. A kihalással fenyegetett apró ragadozó a víz állataira vadászik, szépséges tollazata ehhez a feladathoz illeszkedik. A hasa barnás, mint egy száraz falevél, így nem kelt gyanút a halban – a háta azonban a csillogó kék víztükörhöz hasonlít, ezért felülről nem veszi észre a ragadozó madár.

5.

Kudich Zsolt és Zsirmon Réka házaspárként közösen dolgozik természetfotós projekteken – ilyen volt például a fehér kócsagokról szóló fotósorozatuk is, melyet Gemencnél készítettek. A természetfotósok öt napon keresztül örökítették meg a kócsagok életét, akik a szépségükön túl szimbolikus tartalmat is hordoznak. Ez a madárfaj ugyanis a 20. század elejére a kihalás közvetlen közelségébe sodródott – alig húsz pár élt belőle ekkor hazánkban, mostanra azonban már több ezerre tehető a számuk. Ilyen módon a kócsagoké az egyik legjobb hazai természetvédelmi sikersztori.

 

Forrás: matebence.hu/; daroczicsaba.hu/; photozky.com/; kudich-zsirmon.com/