Written by

Zöld Hősök 10. rész

Arcok, home_slider| Views: 1738

Leonardo DiCaprio, a hős, aki hírnevét és vagyonát egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő elérésére áldozza

Leonardo DiCaprio filmes munkásságát vélhetően nem kell bemutatni. Talán kevésbé köztudott, hogy a 46 éves, Oscar-díjas színész tehetségét, sármját és vagyonát egy igen nemes célnak szentelte: küldetése, hogy megvédje bolygónkat és annak élővilágát.

Leonardo DiCaprio talán a legismertebb azok a hírességek közül, akik aktívan tesznek a környezetvédelemért. Elmondása szerint már kiskorától lelkesen tanult az ökológiáról, dokumentum filmeket nézett az őserdők pusztulásáról, valamint a fajok és élőhelyeik eltűnéséről. Már fiatalon, az 1990-es években felismerte korunk legnagyobb globális problémáját, a klímaváltozást. 1998-ban megalapította a Leonardo DiCaprio Foundation (LDF) nevű környezetvédelmi alapítványt, melynek célja az állat-, és növényvilág megmentése, az óceánok tisztán tartása és a globális felmelegedés elleni küzdelem.

Leonardo DiCaprio az Our Ocean konferencián (A kép forrása: veganfoodandliving.com)

Az LDF sikerei számokban

Az alapítvány eddigi működése során 80 millió dollárt költött több mint 200 különböző projektre a világ 50 országában és óceánjaink mindegyikében. A Leonardo DiCaprio Foundation olyan helyi vállalkozásokkal működik együtt, mint a kenyai Mikoko Pamoja, amely a Mangrove erdő élővilágának megőrzésén dolgozik, de partnerségben áll nagyobb, nemzetközi szervezetekkel is. DiCaprio előszeretettel dolgozik olyan projekteken, melyek kihaló félben lévő állatok megmentését tűzték ki célul. 2010-ben 1 millió dollárt adományozott egy nepáli projektnek, amely az ország tigris állományának fenntartásán dolgozik. Emellett az LDF támogatja a fekete orrszarvúk védelmét Tanzániában, a gorillák megmentését Közép-Afrikában, illetve a hópárduc életterének biztosítását Közép-Ázsiában. 2013-ban az alapítvány támogatott egy elefántcsont-kereskedelem elleni kampányt Thaiföldön, illetve részt vesz a WildLife Direct projektben, amelynek keretében DNS-vizsgálat segítségével derítik fel az illegális elefántcsont-kereskedelmet és az erre épülő szervezeteket. Az LDF 7 millió dollárt adományozott vizeink élővilágának megóvására a 2014-es Our Ocean konferencián.

Véleményformálás a nyilvánosság előtt

A színész remekül használja ismertségét egy nemes cél érdekében. Nyilvános megszólalásaiban rendszeresen hívja fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. 2016-ban Leonardo DiCaprio kapta a Legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat, melynek átvételekor a hagyományos köszönőüzenetek mellett elmondta, hogy A visszatérő című film az ember és a természet viszonyáról szól. Kiemelte, hogy a forgatás a jegyzett történelmünk addig legmelegebb évében zajlott, melynek következtében a stáb kénytelen volt a bolygó legdélebbi csücskére utazni, hogy hóban forgathasson.

Leonardo DiCaprio átveszi a legjobb főszereplőnek járó Oscar díjat “A visszatérő” című filmben nyújtott alakításáért (A fotót készítette: Chris Pizzello/Invision/AP)

„A globális felmelegedés valós, most történik. Ez a legsúlyosabb veszély jelenleg, ami a fajunkat fenyegeti. Összefogásra van szükség, amit nem halogathatunk tovább. Támogatnunk kell világszerte azokat a vezetőket, akik nem a szennyezésért felelős nagyvállalatokat támogatják, hanem felszólalnak az egész emberiségért, az őslakosok érdekeiért és emberek millióiért, akiknek nincsen hatalmuk, és akiket leginkább sújtanak a következmények. Unokáinkért, és mindazokért, akiknek a hangját könnyen elnyomja az önzés és a mohóság politikája. Köszönöm ezt a fantasztikus díjat! Ne vegyük készpénznek a bolygónkat, ahogy én sem veszem készpénznek a ma estét.”

Aktivista a közösségi médiában

Leonardo DiCaprio tudatosan használja közösségi média platformjait a tömegek eléréséhez. A színész Instagramját közel 48 millióan követik, ahol rendszeresen oszt meg környezetvédelmi projektekről szóló képeket és videókat. Emellett gyakran hívja fel a figyelmet olyan globális problémákra, mint az Amazonas esőerdő területének csökkenése, vagy az őslakos törzsek kedvezőtlen helyzete.

Leonardo DiCaprio a klímaváltozás ügyéért tüntet (Kép forrása: nydailynews.com)

DiCaprio több mint 25 éves filmes tapasztalattal tisztában van azzal, milyen véleményformáló hatása lehet egy igényesen elkészített filmnek. Alapítványának anyagi támogatásával több természetről szóló filmet is forgatott, amelyek cselekvésre buzdítják a nézőket. 2007-ben jelent meg az első dokumentumfilmje, Az utolsó óra címmel, melyben több mint 50 olyan szakértőt és környezetvédelmi aktivistát szólaltatott meg, akik megoldásokat keresnek bolygónk és az emberiség megóvására. A film hatására szervezett jótékonysági gála során közel 40 millió dollárt gyűjtöttek az alapítványnak. A National Geographic-kal közösen forgatott Özönvíz előtt című munkája pedig a filmtörténet egyik legsikeresebb dokumentumfilmje lett, 3 hónap alatt 60 millió megtekintést szerzett.

DiCaprio elkötelezettségét és elismertségét jelzi, hogy a tudományos szakma két élőlényt, egy maláj méhet és egy dominikai pókot is elnevezett az aktivistáról.

Források: livekindly.co, youtube.com