Written by

Zöld Hősök 12. rész

Arcok, home_slider| Views: 1321

Máté Bence, a láthatatlan madárfotós

Máté Bence csupán 36 éves, azonban már több mint tíz éve a fotózás Oscar-díjának tartott Az év természetfotósa cím tulajdonosa. Ő az egyetlen ember, akit Az év ifjú természetfotósának és Az év természetfotósának is megválasztottak. Gyermekkorától szerelmese a természetnek, amelynek minden pillanatát és lakóit igyekszik lencsevégre kapni.

A pedagógus családból származó Bence sosem volt mintadiák. Fiatalon magával ragadta a természet, így azokban a tárgyakban nyújtott jó eredményt, ahol a környezetről tanult. Középiskolás évei alatt országos természetvédelmi versenyeken ért el sikereket, ahol a legjobb előadásnak választott prezentációit saját fotóival illusztrálta. Kijutott Angliába, ahol első magyarként díjat nyert a BBC Wildlife Photographer of the Year ifjúsági kategóriában.

Kamaszévei alatt sorra nyerte az országos és nemzetközi fotós versenyeket, majd 2002-ben, legfiatalabb tagként felvételt nyert a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségébe, majd két évvel később a Magyar Fotóművészek Szövetségébe is.

Fiatal felnőttként Bence természetfotós turizmusra épülő vállalkozást alapított, minden idejét és energiáját a fotózásnak szentelte. Egy tanyát épített, ahol a természet és fotózás iránt érdeklődőket látja vendégül és ahol a fotózás élménye mellett figyelmet kap a kényelem és a panoráma. Emellett fotópályázatokra nevez, előadásokat tart, szakmai cikkeket ír, illetve kiállításokat rendez.

Forrás: matebence.hu

2004-ben az analóg technikáról digitálisra váltott, majd kikísérletezte azt a detektívüveges fotótechnikát, amivel sokkal eredményesebben és zavarás nélkül fotózhatja a félénk állatok is. Ez a technika pár év alatt világszinten elterjedt a lest használó fotósok körében.

Bence tagja volt a Wild Wonders Of Europe projektnek, amely a világ legjelentősebb, fotózáson alapuló természetvédelmi kezdeményezése. A projekt során a szervezők felkérték Európa 69 legtehetségesebb természetfotósát, hogy részt vegyenek a kontinens természeti értékeinek bemutatásában. Bence a fehéroroszországi Pripyat Nemzeti Park élővilágát fotózta. Élt Costa Ricában, Brazíliában és Dél-Afrikában is, ahol leseket épített, miközben komoly tervezési, anyagismereti és építési tudásra tett szert.

Bence fotóprojektjeit nagyon alaposan eltervezi, munkatársai precíznek jellemzik őt. Leshelyeit maga építi és van, hogy egy-egy elképzelésből néhány óra leforgása alatt kiváló kép születik, azonban előfordul olyan is, mikor több mint 50 napot tölt egy helyen a megfelelő pillanatra várva.

Forrás: matebence.hu

2011-ben megjelent A láthatatlan madárfotós című dokumentumfilm sorozat három 26 perces résszel, amely a premierek sugárzásakor valamennyi ismeretterjesztő csatorna nézettségét lekörözte. A sorozat gyerekek körében is nagy népszerűségnek örvendett, ami arra ösztönözte Bencét, hogy természetfotós játszóteret tervezzen. Itt a detektívüveggel, elektromos fűtéssel és madáretetővel felszerelt lesekhez csúszda és mászóka is tartozik, amivel a gyerekek összeköthetik a természetfotózás megismerését és a játékot.

Bence több mint húsz éve van a szakmában, ahol számtalan lehetősége nyílt a természetet akár itthon, akár külföldön megcsodálni. Annak összetettsége lenyűgözi, éppen ezért tartja kiemelten fontosnak a klímaváltozás problémáját.

„Számomra nagyon fontos, hogy a munkámmal egy kézzelfogható és továbbgondolható lehetőséget adjak a környezettudatos életre, életmódváltásra, hiszen az a természetesnek vett kényelem, ami most körülvesz minket, amibe beleszületünk, az ebben a formában, ahogy működik, nem fenntartható.”

Kritikusa a fogyasztói társadalom felületes értékeinek, a fotózás mellett célja, hogy másokat motiváljon és gondolkodásra ösztönözzön, hogy megoldást találjanak a természetet veszélyező problémákra. 

Forrás: hu.wikipedia.org, index.hu