Written by

SynRobo: kertészrobot, ami a napelem alatt gondozza a növényeket

Hírek, home_slider| Views: 862

A japán Weseda Egyetem tudósai, Takuya Otani vezetésével megalkották a lehetetlent, egy robotot, amely képes metszeni, gyomlálni vetni és aratni napelempanelek alatt, mindezt úgy, hogy ne tegyen kárt más haszonnövényekben.

Előzmények: megoldás a növénytermesztés és a megújuló energiatermelés egyik nagy problémájára

A napelemek paneleit a farmokon nem közvetlenül a földre, hanem egy tartószerkezetre szerelik, így nem kell a növénytermesztésre használt területet elvenni, a növények pedig nem lesznek kitéve a közvetlen napsütésnek és nagyobb biztonságban lehetnek a jég elől.

Mindez olasz és amerikai kutatók fontos felfedezése alapján terjedhet el: a vörös hullámhosszú fény sokkal hatékonyabb a növénytermesztésben, míg a kék hullámhossz főként a napenergia előállításában hasznosul. Így azok a napelemek, amelyek a fény csak egy bizonyos spektrumát engedik át, lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy nagyobb terméshozamot érjenek el úgy, hogy közben még tiszta energiát is termelnek.

SynRobo, a segítő kéz

Az új robotot a Synecoculture rendszerrel való együttműködésre fejlesztették, amelyet Masatoshi Funabashi a Sony Computer Science Laboratories vezető kutatója álmodott meg. A szinekokultúra nevű növénytermesztési rendszer olyan mezőgazdasági módszer, melynek köszönhetően az ember a mesterséges intelligencia segítségével képes nagyobb sűrűségű változatos növénycsoportokat létrehozni, ezzel segítve a biológiai sokféleséget.

Minél több azonban a különböző növénytípus egy adott területen, annál nagyobb idő- és figyelemráfordítást igényel a termesztésük, megfelelő gondozásuk. A SynRobo nevű kertészrobot azonban segít a napelemek alatt növekedő növények gondozásában. Úgy fejlesztették ki, hogy gyorsan és akadálymentesen tudjon manőverezni ezekben a farmrendszerekben, anélkül, hogy zavarná környezetét, a közeli eltérő igényű növényeket. A mezőgazdasági robot az elődjeivel ellentétben képes több feladatkört is ellátni: gyomlál, metsz, vet és arat.

„Négykerekű mechanizmussal rendelkezik, amely lehetővé teszi a mozgást egyenetlen talajon, valamint egy gépkarral, amely kitágul és összehúzódik, hogy segítsen leküzdeni az akadályokat. A robot képes lejtőn mozogni, és elkerüli a kis bukkanókat” – részletezte Otani közleményében.

A szerkezetet egy 360°-os kamerával szerelték fel, ami segíti a navigációban, illetve metszőolló is található a rajta, amely segítségével elvégezheti a metszési feladatokat. Képes teljesen önállóan dolgozni, de probléma esetén távvezérléssel is irányítható.

A fejlesztés célja

A japán kutatók célja, hogy a kertészrobot segítsen a fenntarthatóság, az újfajta földművelési kultúra és a zöldenergia elterjedésében. A mezőgazdasági módszer ugyanis jól működik az alulhasznosított területeken, illetve azt is elárulták, hogy néhány apró módosítással a SynRobo hagyományos mezőgazdaságokban is alkalmazható lesz.

Japán és Afrika egyes részein már elkezdték a használatát, de Otani azt is megosztotta, hogy a Sustainergy Company a SynRobót leginkább kihasználatlan és elsivatagosodott területeken szeretné értékesíteni, beleértve például Kenyát − olvashatjuk az ecowatch.com cikkében.

Források: hvg.hu1, hvg.hu2, ecowatch.com