Written by

Zöld Hősök 13. rész

Arcok, Egyéb, home_slider| Views: 970

Al Gore, a politikusból lett zöld aktivista

Al Gore már hosszú évek óta, mint a zöld gondolkodás éllovasa ismert a nemzetközi közéleti porondon. Munkássága sokrétű, az USA volt alelnökeként a politika élvonalában is hosszú ideig tevékenykedett, néhány évvel később pedig Kellemetlen igazság című dokumentumfilmnek köszönhetően Oscar, majd Nobel békedíját is kapott. A Zöld hősök című sorozatunk újabb részében Al Gore életművének fő fejezeteit vonultatjuk fel.

Albert Arnold, azaz Al Gore Jr. amerikai politikus, üzletember és Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista. 1948-ban született, jelentős politikai és katonai pálya áll mögötte, amely mellett írói vénáját is előszeretettel kamatoztatta. 1969. augusztus 7-én bevonult az Egyesült Államok hadseregébe, bár ellenezte a vietnámi háborút. Leszerelése után jelentkezett és felvételt nyert a Vanderbilt University-re. A hetvenes évek elején újságíróként is kipróbálta magát, öt hónapot töltött el nashville-i The Tennessean magazinnál, ahol közéleti és társadalmi témákban is megannyi írás született tollából. Jogi tanulmányait 1976-ban szakította félbe, ekkor indult el Tennessee állam képviselője címért a helyi választásokon, ahol fölényes győzelmet aratott. 1977 és 1985 között kongresszusi, 1985 és 1993 között szenátusi képviselő, 1993 és 2001 között pedig – Bill Clinton elnöksége idején – az Amerikai Egyesült Államok alelnökei tisztségét töltötte be.

A 2000-es évek elején felhagyott politikai karrierjével, különböző nagyvállalatok tanácsadójaként kezdett el dolgozni. Eközben bejárta a világot és számos előadást tartott a globális felmelegedésről és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének szükségességéről. Az előadásainak anyagából film is készült Kellemetlen igazság címmel, amely Davis Guggenheim rendezésében két Oscar-díjat is nyert.  

2007 tavaszán pedig megjelentette Támadás az ész ellen című új könyvét, amely arról szól, hogy az amerikai demokráciák társadalmi berendezkedése figyelmen kívül hagyja a globális éghajlati válgások korát és a klímakockázatokat.  

Nézeteit népszerűsítendő, a Live Earth címmel 2007-től nagyszabású – hét kontinenst felölelő – koncertsorozatot szervezett, mely erőteljes fellépésre szólította fel a világ valamennyi polgárát a környezetvédelem jegyében.

Tárgyalásokat folytatott a legnagyobb reklámügynökségekkel – a Crispin Porter and Bogusky, a Bartle Bogle Hegarty, a Martin Agency és a Y and R – egy olyan kampány kidolgozásáért, amely a globális felmelegedéssel kapcsolatos tudatosságnövelést célozná világszerte.

Al Gore 2007. október 12-én kapta meg a Nobel-békedíjat az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottságával (IPCC) megosztva. A díjjal járó pénzjutalom neki járó részével az általa alapított Szövetség az Éghajlat Védelméért nevű környezetvédő szervezetet támogatja.

A 2016-os párizsi klímacsúcsra aláírásgyűjtéssel hívta fel a világ polgárainak figyelmét, akiket arra kért, hallassák hangjukat, és üzenjenek a döntéshozóknak, hogy vegyék figyelembe az emberek érdekeit, és a jövő generációinak nevében hozzanak felelősségteljes döntést.

Al Gore jelenleg is olyan ikonikus szereplője a nemzetközi közéletnek, akinek hangja nagy jelentőséggel bír társadalmi, politikai és környezetvédelmi kérdésekben egyaránt. Néhány évvel ezelőtt arról is cikkeztek, hogy viszatérhet a politika élvonalába és akár az USA elnöki pozíciójának is esélyes várományosa lehet a jövőben. Egy biztos, a jelen és jövő generációja számára is olyan életművet hagy hátra, amely nagy hatással volt és lesz az emberiség sorsára, érdemes nyomon követni munkásságát, mint a fenntarthatóságért folytatott harc egyik példaképe.

Források: wikipedia.hu; algore.com