Written by

Örökzöld dilemma: melyik karácsonyfa a fenntartható választás?

home_slider, Tudtad-e?| Views: 132

A karácsony a meghittség és szeretet ünnepe. A fogyasztói társadalomban viszont sokszor elfelejtkezünk a leginkább szeretett dologról, a bolygónkról. Már kis lépésekkel is sokat tehetünk a fenntarthatóbb karácsonyért, többek között azzal, ha tudatosan választunk karácsonyfát.

A karácsony egyik mindenki által ismert szimbóluma a karácsonyfa. Az első feldíszített fát, Németország területén, még a 16. században jegyezték fel. Magyarországon 1824-ben Brunszvik Teréz grófnő állította az első karácsonyfát, aki ezzel 24 évvel megelőzte az angol királyi családot. Itthon először a német ajkú városokban terjedt el a szokás, majd gyorsan meghonosodott máshol is.

Az ünnepek közeledtével sokunk végeláthatatlan költekezésekbe kezd, ami jelentősen megnöveli a karbonlábnyomunk. Ezt csökkenthetjük, ha figyelünk az ajándékokra, azok csomagolására, az ünnepi ebédre, a karácsonyfára, és annak díszítésére. Magyarországon közel 2 millió fenyőfát díszítünk fel az ünnepi időszakban, amelyek a vízkereszt utáni feldolgozása 15 ezernél is több lakás egy havi hőellátását tudná biztosítani országszerte.

A karácsonyfa esetén fennáll a klasszikus dilemma. Szükséges-e ilyen rövid időre természetes fát vásárolnunk vagy elégedjünk meg a műanyaggal?

Fenntarthatóság szempontjából a 12-es számra érdemes figyelnünk. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy átlagos, 2 méter magas műanyag fenyőfa karbonlábnyom tekintetében utolérje a természetest. A műfenyők az 1950-es években lettek népszerűek, viszont elkészítése felér 40 kg szén-dioxid-kibocsátással. Természetes, szintén 2 méter magas fa esetén, ha elégetjük, akkor csupán 3,5 kg, ami megegyezik azzal a mennyiséggel, amit a fa növekedése alatt felhasznál. Biomasszatüzelésű erőműben történő felhasználása esetén ez a mennyiség még kevesebb, míg lebomlás esetén 16kg CO2 kibocsátással számolhatunk. 

A legjobb megoldás ilyenkor a földlabdás karácsonyfa, bár urbánusabb környezetben sok esetben nem megoldott a rendeltetésszerű „használata”. Vásárlás esetén figyeljünk arra, hogy a földlabda mérete megfelelő legyen. Ha ez kisebb, mint amit a fa igényelne, akkor inkább keressünk másikat, hiszen ezáltal trauma éri a fát, ha az ünnep után kiültetjük vagy átültetjük. Vásárlás után érdemes figyelni arra, hogy a hidegben lévő fát fokozatosan szoktassuk a lakás melegéhez. Tanácsos ezért ilyenkor a lehetőségekhez mérten kirakni a pincébe, erkélyre vagy az udvarra. Miután megtaláltuk a tökéletes helyét a lakásban, ne helyezzük közvetlen hőforrás mellé, szükség esetén minimálisan öntözzük. A hirtelen környezetváltozás hatására ledobhatja leveleit vagy el is száradhat. A kertészetek szerint kiültetés esetén a túlélés esélye közel 50 százalékos lehet.

Ezen felül megfelelő körültekintéssel tovább is csökkenthetjük a karácsonyfa karbonlábnyomát. Ha tehetjük, akkor válasszunk magyar fát, így mérsékelve a szállítás károsanyag-kibocsátását. A karácsonyfák direkt erre a célra lettek ültetve, így „betakarításuk” is tervezett az ünnepek végével. A növekedés alatt a fák oxigént termelnek, kivágásuk után pedig újabb csemete kerül a helyükre az ebből a célból létrehozott faiskolákban.

Minden évben lehetőség van a már kidobásra ítélt fenyőfákat hasznosítani. Pécs környékén a Veolia tulajdonában Pannon Hőerőmű Zrt. január végéig gyűjti, majd energetikai szempontból a leghatékonyabban módon hasznosítja őket. Aprítógépek segítségével feldarabolják, majd az így elkészült ömlesztett biomasszát egyéb mezőgazdasági melléktermékekkel keverik és elégetik. Ezzel az ünnep után 31 500 lakás és 480 közintézmény távfűtéssel való ellátásához is besegítenek a feleslegessé vált fák.