Written by

Így tedd zöldebbé a karácsonyt!

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 860

Ha fontos számodra környezetvédelem és a fenntarthatóság, akkor karácsonykor se feledkezz meg róla! Az ajándékozáson, dekoráción át, egészen a karácsonyi menü összeállításáig számtalan lehetőségünk van arra, hogy kicsit zöldebbé tegyük a legmeghittebb ünnepünket.

Karácsonykor könnyen túlzásba esünk: a szeretteinket sok ajándékkal akarjuk meglepni, bőséges vacsorával és rengeteg süteménnyel várjuk a vendégeket, és persze a karácsonyfát is a legújabb díszekkel szeretnék feldíszíteni. Mindez azonban amellett, hogy a pénztárcánknak sem kedvez, fenntarthatósági szempontból sem jó irány. Ahhoz, hogy zöldebbé tegyük a karácsonyt, szerencsére nem kell lemondanunk az ünnepi hangulatról sem.

Ajándékozás

Az ajándékozás fontos része a karácsonynak. Már hetekkel, sőt akár hónapokkal korábban nekiállunk megvenni a meglepetéseket. Mielőtt azonban újabb és újabb ajándéktárgyakat veszel, érdemes feltenni a kérdést: vajon annak, akinek veszed, szüksége van erre a tárgyra? Sokszor nehéz eltalálni, mi az, aminek igazán örülne a másik, de a felesleges kacatokat inkább hagyd a boltban.

Vásárláskor a pénzükkel is szavazunk. Válaszd helyi alkotók, kistermelők, művészek termékeit, hiszen ezzel közvetlenül őket támogatod, és a környezeti lábnyoma is kisebb. Ráadásul az ő karácsonyukat is segíted a vásárlásoddal. Kitűnő tárgyi ajándék lehet az is, ha olyasmivel leped meg szeretteidet, amellyel ők maguk is zöldebb életmódot folytathatnak: ez lehet egy szép vizespalack, fém szívószál, vagy nejlonzacskókat helyettesítő kisebb-nagyobb táskák stb. A kínálat egyre nagyobb, hazai alkotók szebbnél szebb termékei érhetőek el.

Nemcsak környezetbarátabb, de személyesebb, ha kézzel készítesz valamit. Itt is törekedj arra, hogy legyen funkciója, ne csak egy újabb porfogó legyen. Ha van hozzá kedved, akkor gasztro ajándékok készítésével is megpróbálkozhatsz. Házi készítésű lekvárnak, szörpnek, likőrnek vagy bonbonban szinte mindenki örül. Figyelj arra, hogy illeszkedjen az étrendjébe, akinek adod, például tejallergiásnak ne tejcsokis édességet készíts.

Habár ez idén sajnos nem megvalósítható a járvány miatt, tárgyak helyett érdemes élményt ajándékozni. Színház-, mozi-, kiállítás- vagy koncertjegy szuper ajándék lehet, ahova akár közösen is mehettek. Sőt, ha igazán kreatív vagy, még a házból se kell kimozdulni ahhoz, hogy élménnyel lepd meg azokat, akiket szeretsz. A gyerekek imádják a kincsvadászatot vagy a detektívesdit. Rejts el nyomokat a házban, rajzolj hozzá térképet, és mehet is a kutakodás.

Csomagolás

Barátkozz meg a gondolattal, hogy nem muszáj az ajándékokat becsomagolni – ez jár ugyanis a legkevesebb hulladékkal. Ha mégis szeretnéd szép csomagolásba burkolni az ajándékod, számos lehetőség van arra, hogy zöldebbé tegyed.

Válassz olyan csomagolópapírt, amelyben nincs műanyag vagy fém réteg, fólia, mert akkor nem újrahasznosítható, nem dobható a szelektív kukába. Újra használhatsz régi csomagolópapírokat vagy dobozokat, de akár újságpapírból is készíthetsz dekoratív csomagolást.

Maga a csomagolás is lehet az ajándék része. Teheted vászonzsákba, vagy egy kendőbe az ajándékot. Az ún. furoshiki kendő például egy tradicionális japán csomagolókendő, amelyet ruhák és ajándékok szállítására használtak, és ma reneszánszát éli.

Dekoráció

Habár csábító mindig új, trendi díszeket venni, próbálj ellenállni a kísértésnek. Használd a már meglévő díszeidet, vagy akár cserélgessetek a rokonsággal és a baráti körödben. Így vásárlás nélkül szerezhetsz új dekorációt.

Ami a csomagolásnál elmondható fenntarthatósági szempontból, az a dekorációra is igaz. Igyekezz csökkenteni a műanyag mennyiségét, és tartózkodj a csillámporos dolgok használatától, mert csak a mikroműanyagok mennyiségét növelik.

A lakás feldíszítéshez válassz természetes anyagokat. Fenyő vagy más örökzöld ágai önmagukban is szépek, de kombinálhatod színes bogyókkal, tobozokkal, vagy olyan szalagokkal és díszekkel, amelyek lebomló anyagból készülnek, mint például a raffia vagy a szalma. Emellett szárított narancs- és almaszeletekkel szintén feldobhatod a dekorációt, nem beszélve a klasszikusnak számító pattogatott kukoricából készült füzérről.

Amennyiben égősorral szeretnéd díszíteni otthonod, a hagyományos izzók helyett jobb választás a led. Könyezetbarátabb és tovább is bírják a ledes izzók. Próbáld itt is a mértéket tartani, ezzel is csökkentve a környezeti lábnyomod és a fényszennyezést. Figyelj arra, hogy amikor nem kell már, akkor kapcsold le az égősort, például nappali fényben semmi szükség arra, hogy bekapcsolva legyenek a fényfüzérek.

Karácsonyfa

Évek óta visszatérő kérdés, hogy mi a legjobb megoldás a karácsonyfa esetén, ha fenntarthatóságot tartjuk szem előtt. A legtöbb vita talán a műanyag fenyőt övezi.

Mára azt kezd bebizonyosodni, hogy mindent összevetve, a műanyag fenyő nem a legjobb választás fenntarthatósági szempontból. Hiába tartós, ha utána nem bomlik le, tovább növelve a műanyagszennyezés problémáját. Természetesen, ha már van műanyag fenyőd, használd, csak akkor válj meg tőle, ha már tönkrement, használhatatlan.

Élő fa esetén is több opció közül választhatsz. A hagyományos, vágott karácsonyfa helyett zöldebb megoldás, ha földlabdás vagy cserepes fenyőt veszel. Persze ezt akkor válaszd, ha a fát gondozni is tudod, hogy az elkövetkező karácsonyok alkalmával is a lakás dísze lehessen. De akkor se kell csüggedni, ha ez nem megoldható számodra, hiszen egyre több hely kínál fenyőbérlési szolgáltatást. Ennek a lényege, hogy a cserepes élő fenyőt karácsonyra hazaviszed, majd januárban visszaviszed az üzletbe, meghatározott díj ellenében.

Egyre többen döntenek amellett, hogy se műanyag, se élő fenyőt nem állítanak karácsonykor, hanem alternatív megoldásokkal helyettesítik a fát. Ágak és díszek helyettesítheti a karácsonyfát, de lehet rajzolt vagy papírból kivágott is. Inspirációért nézd meg például a hulladekmentes.hu összeállítását.

Karácsonyi menü

Globálisan nagy problémát jelent az élelmiszerpazarlás, és ennek elkerülése karácsonykor még több figyelmet igényel. Előzd meg a problémát tudatos bevásárlással. Készíts listát, és azt vedd meg, amire és amennyire tényleg szükség van. Ha utólag jössz rá, hogy valamiből túl sokat vettél, fagyaszd le, vagy add tovább rászorulóknak. Ugyanez igaz arra is, ha az elkészült ételmennyiség bizonyul túl soknak. Törekedj arra, hogy minél kevesebb élelmiszert kelljen kidobni.

A karácsonyi menü összeállításakor is felmerülnek fenntarthatósági szempontok. Idén karácsonykor próbáld meg növelni a húsmentes ételek arányát, hiszen állattartó mezőgazdaság, a húsipar rendkívül nagy környezeti lábnyommal jár. Kipróbálhatsz teljesen új recepteket, vagy a jól bevált ünnepi ételeknek is elkészítheted húsmentes verzióját. Ha bizonytalan vagy, mit készíthetnél, online rengeteg tippet és receptet találsz laktató és ünnepi húsmentes ételekre.

Jót teszel a környezeteddel, ha helyi és szezonális ételekből állítod össze a karácsonyi menüt, és még a kistermelőket is támogathatod vásárlásoddal. Decemberben van idénye például a sütőtöknek, a zellernek, sárgarépának, különböző káposztaféléknek, emellett a mandulának, diónak és a birsalmának is. Nézd meg mikor mi terem a tudatosvasarlo.hu oldalon.