Written by

Így csökkentsd az ünnepek alatt a hulladékmennyiséget!

Egyéb, home_slider| Views: 138

Tippek a fenntartható ajándékcsomagoláshoz

A karácsonyi ünnepek sokak számára az ajándékozásról szólnak, és ennek a szokásnak sajnos rengeteg hulladék a következménye. Az egyszer használatos ajándékcsomagolások felelnek a szezonális hulladék jelentős részét. A hagyományos csomagolópapírok és zacskók elhagyása és a környezetbarát ajándékcsomagolások választása egyszerű módja a környezeti terhelés csökkentésének.

A téli ünnepek során rendkívül sok hulladék keletkezik: ünnepi kellékek, dekorációk, csomagolóanyagok kerülnek januárban a szemétbe. Kis odafigyeléssel azonban sokat tehetsz azért, hogy csökkentsd az ünnepi hulladékmennyiséget. A következő megoldásokkal nemcsak fenntarthatóbb az ajándékozás, de egyedivé, személyesebbé is teheted a csomagolást.

1. Csomagold be a dobozokat barna papírzacskóba

Korábban az újságpapír volt a bevált szokás, de már egyre kevesebben fizetnek elő nyomtatott újságra vagy napilapra. Manapság viszont szinte mindenki szekrényében lapul papírtáska bevásárlások vagy ételrendelések után. Használd ezek belső oldalát, és dekoráld saját mintával, nyomdával vagy kedves üzenettel.

A csomagolások dekorálásához is létezik környezetbarát, zero waste megoldás. Tudtad például, hogy a buborékfólia is alkalmas nyomdázásra? Segítségével könnyedén festhetsz pöttyös mintát az unalmas csomagolásra, vagy akár csillag, fenyőfa formára vágva egyszerűen készíthetsz karácsonyi dekorációt is.

2. Használd újra a dobozokat, csomagolást

A kézbesítéskor kapott dobozok használata a bolti ajándékdobozok helyett az egyik legegyszerűbb környezetbarát ajándékcsomagolás. Ha online vásárolsz ajándékot, sok termék tökéletes méretű dobozban érkezik. Kis kézügyességgel szebbé, személyesebbé teheted az egyszerű kartondobozt is.

Nem csak a dobozok használhatók fel újra az internetes vásárlások után. A cégek által gyakran használt selyempapírt és a barna vagy fehér csomagolópapírt is tedd félre az év során. Így az ünnepek közeledtével már rendelkezésre áll a környezetbarát csomagolás is.

3. Használj természetes kiegészítőket

Ahelyett, hogy műanyag masnit, szalagot használnál, válassz természetes kiegészítőket. Faágak, fahéjrudacskák, pici fenyőtobozok, rozmaring ágacska vagy más örökzöldek mind-mind egyedi és természetes kiegészítései lehetnek a csomagolásnak. Beszerzésük pedig akár külön program is lehet, de az egyik legegyszerűbb megoldás, ha már a meglévő karácsonyfából vagy más növényeidből vágsz le ágacskákat, leveleket.

Sok vékony madzag és zsineg pamutból, kenderből és más természetes szálakból készül, amelyek évről évre újra felhasználhatók környezetbarát ajándékcsomagolásként, vagy használat után komposztálhatók.

5. Cseréld textilre a papírt és a műanyagot

Legyen a környezetbarát csomagolás az ajándék része azzal, hogy ha hagyományos papír helyett sálat, kendőt vagy zsebkendőt használsz. Az úgynevezett Furoshiki módszerrel pár perc alatt könnyedén becsomagolhatod az ajándékokat.

A már nem használt ingekből, pólókból vagy más ruhaneműkből többször használatos szövetszalagok, masnik készíthetők. Vágj olyan vékony vagy széles csíkokat, amilyet szeretnél, majd kösd a dobozok köré, hogy némi színt és textúrát adj ajándékaidnak. Ha tartósabb szalagot szeretnél, szegd be a széleit, ha szegetlenül hagyod, akkor pedig rusztikusabb hatást érhetsz el vele.

6. Ragasztószalag fenntarthatóan

Az ünnepi hulladék nem túl nyilvánvaló forrása az, ami összetartja a csomagolást: az egyszer használatos műanyag ragasztószalag, a cellux. A környezetbarát ajándékcsomagolás érdekében fontold meg komposztálható papírszalag vagy washi szalag használatát. Ezek a biológiailag lebomló alternatívák farostból, -pépből vagy -kéregből és természetes ragasztókkal készülnek. Minták és színek sokaságában kaphatók – beleértve a sima barnát is –, és akár fenntartható csillámmal bevontat is találhatunk.

 

Nem kell origami mesternek lenned ahhoz, hogy megtanuld a szalagmentes ajándékcsomagolás művészetét. Nagyon egyszerű a csomagolópapírt magába hajtani, és ragasztószalag nélkül rögzíteni az ajándékot. Ha történetesen mestere vagy az origaminak, vidám hajtogatott megoldásokkal teheted egyedivé a csomagolást.

7. Nézd át a régi háztartási cikkeket

Valószínűleg sok olyan tárgy hever elfeledve az otthonodban, amelyek nem szokványos, mégis szép, környezetbarát csomagoló anyagokként használhatók kisebb ajándékokhoz. Kesztyűtartóban, fiók mélyén hánykolódó térképek, olyan könyvek, amelyeket soha nem fogsz olvasni, iskolából megmaradt, csak port gyűjtő kották. Karácsonyi csomagolóként mind-mind új életet és funkciót kaphatnak.

Felhasználhatod az előzőleg kapott ajándék tasakokat is az ajándékozásra, szinte minden háztartásban rejtenek néhányat a fiókok. De magad is készíthetsz otthon régi csomagolópapírból, tapétából, de akár textilből is. Ha újat kell beszerezni, válassz természetes anyagból készült ajándéktáskát vagy vászontáskát.

Forrás: ecowatch.com