Written by

Mozgókertek és méhmegállók

Egypercesek, home_slider| Views: 277

A környezetvédelem és a fenntarthatóság iránti elkötelezettség egyre inkább meghatározza városi fejlesztéseinket. Ebben a kontextusban a zöldtetők jelentős szerepet játszanak, ráadásul nem pusztán fenntarthatósági előnyeik miatt, hanem esztétikai szempontból is. Korábbi cikkeinkben már részleteztük, hogy mi is pontosan a zöldtető, és hogyan járul hozzá a környezetvédelemhez. Most további érdekes fejleményekre fókuszálva bemutatunk két hasznos zöld innovációt.

Zöldtetők

Korábbi cikkünkben már olvashattatok a zöldtetőkről. A zöldtető olyan tetőszerkezet, amelyet növényekkel, például fűvel, virágokkal vagy más vegetációs rétegekkel borítanak be. Az ilyen típusú tetőknek számos környezeti és fenntarthatósági előnye van.

De milyen előnyei is vannak a zöldtetőnek?

  • Képes a lehulló csapadékmennyiség akár 60-80 százalékát tárolni és visszapárologtatni, ezzel javítja a mikroklímát;
  • Kiváló hőszigetelő képessége miatt a hűtési és fűtési energiafogyasztást jelentősen csökkentheti;
  • Kiszűri a levegőből a szálló port és a szennyező részecskéket, a légkörben levő CO2 csökkentésével mérsékli a globális felmelegedést;
  • A napenergia akár 90%-ának hasznosításával, és a CO2 megkötésével oxigént termel;
  • A zöldfelületek növelésével pihentető, nyugtató környezetet biztosít a szürke városi környezetben;
  • Segít helyreállítani az urbanizáció által sérült ökológiai körforgást.

„Mozgó kertek” a városban

Hogy tetszene, ha egy mozgó kert szállítana a munkába? Elsőre talán lehetetlen elgondolásnak hangzik, de Marc Granennek nem volt az. A spanyol tájkert építő Phyto Kinetic néven zöld tetőt fejlesztett ki buszok számára. Nem biztos, hogy elsőre párosítanánk a zöldtetőt a buszokkal, de ha jobban megnézzük, hogy mit kínál egy zöldtetős busz, lehet mi is inkább azzal utaznánk a mindennapokban.

A gyeptetős busz kialakításánál egy úgynevezett hidropónikus habot használnak talajként, ami sokkal könnyebb, mint a föld, így a zöldtető nem növeli meg jelentősen a tömegközlekedési eszköz terhelését. A hab egy könnyen kezelhető, képlékeny anyag, ezáltal a zöldtető bármilyen formájú és méretű busz tetejére könnyen telepíthető.

A tetőkert öntözését a buszok légkondicionáló rendszerének kondenzációjából fennmaradt fölösleges víz szolgáltatja, amely alapvetően kárba veszne. A kondenzációs vizet felfogják és öntözésre újrahasznosítják, így nyáron nem jelent plusz költséget a kert gondozása. Arról nem is beszélve, hogy a zöldtetős buszok nemcsak kellemes látványt nyújtanak, hanem tisztítják és fel is frissítik a nagyvárosok levegőjét, ahogy folyamatosan járják az utakat.

A zöld területek nagyon értékesek az emberek számára, a nagyvárosokban azonban egyre kevesebb hely marad a parkosításra, ezért új megoldások felé kell nyitni” – mondta Marc Granen, a Phyto Kinetic gyeptetős buszok tervezője, majd hozzátette, hogy szeretné, ha minden busz tetején látványos, egyedi kertek lennének kialakítva, fűszernövények, dísznövények, borostyán és pázsit felhasználásával.

A prototípus jelenleg a spanyol Girona városában közlekedik és turistákat szállít. Hamarosan azonban lehet, hogy Barcelona utcáin is megjelennek.

Nemcsak a busz, a megálló is…

A buszokhoz társított buszmegállók sem maradhatnak ki az újításból. Európa számos városában az elmúlt években egy környezetbarát kezdeményezés részeként zöldtetőket telepítettek a buszmegállókra. Azonban ezek a zöldtetők nemcsak az utazóknak, hanem a városi ökoszisztémának is előnyt nyújtanak.

2019 áprilisában a hollandiai Utrecht városa méhlegelőket hozott létre a buszmegállóin. Több száz megállót borítottak be növényzettel, ezzel otthont adva a városi környezetben élő madaraknak és rovaroknak. Egyes brit városokban, például Leicesterben, a buszvárók tetejét színpompás kertté alakították, tele porzóbarát növényekkel, mint például vad eper, mák és árvácska, így segítve a pillangók és méhek közlekedését. A kezdeményezéshez csatlakozott még Derby, Southhampton, Newcastle, Sunderland, Oxford, Cardiff és Glasgow is. Emellett Brighton önkormányzata például tavaly telepített egyet, miután egy petíciót közel 50 000 ember írt alá. Az emberek egyre inkább támogatják és felismerik ennek a zöld megközelítésnek az értékét.

November 8-án a cseh Pilsen városa büszkén jelentette be, hogy két tömegközlekedési megállójában már zöldtető található. Ennek fő célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem. A buszmegállókat egy réteg aljzattal és különböző csonthéjas növényekkel láttak el. Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektessen rá, hogy a csonthéjasok ideálisak legyenek a helyi éghajlati viszonyokhoz, ezáltal hosszú évekig élvezhessék a helyiek a jótékony hatásukat.

Zöld város

A klímaváltozással és városi fejlődéssel szembeni növekvő kihívások közepette az innovatív megoldások egyre kiemeltebb szerepet kapnak. Ezek a kezdeményezések nemcsak szemléletformálóak, hanem mindannyiunk számára előnyökkel is járnak. A buszok és buszmegállók zöldtetőivel együtt egy olyan városi jövő felé haladunk, amely harmonikusan egyesíti a közlekedést az élhetőséggel és környezetvédelemmel. Az elkövetkező években várhatóan további városok követik majd ezt a példát, ahogy a fenntartható városépítés egyre fontosabbá válik a globális színtéren.

Források: themayor.eu, impressmagazin.hu, archigreen.hu, theguardian.com, euronews.com