Written by

Zöldtetőket a fejek fölé!

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1358

Az urbanizáció hatására fokozatos visszaszorulnak a városokban a zöld területek. Pedig a zöldet mindenki szereti! Nem csak a szemet és a lelket nyugtatja meg, de mint ahogy a legfrissebb tanulmányok is bizonyítják, a klímaváltozás ellen is a zöld területek növelése az egyik legjobb, leghatékonyabb megoldás. Nézzük meg, hogy miért is fontos a zöldtetők egyre szélesebb körű elterjedése!

  • Az egyik legnyomósabb érv lehet, hogy a zöldtető növeli a tető élettartamát, mivel megóvja azt a sérülésektől, az ultraibolya-sugárzástól, vagy a szélsőséges időjárástól.
  • A növények segítenek a szmog és szén-dioxid megkötésében, így tisztább levegőt biztosítanak a lakosság részére.
  • A zöldtetők további előnye, hogy csökkenti a záporesők lefolyását. Ezzel a tulajdonságával nyári időszakban a csatornahálózat leterheltsége 70-90 százalékkal is csökkenthető.
  • A zöldtető „télen fűt, nyáron hűt”. Ezzel a tulajdonságával a pénztárcánkat is jelentősen kíméli, amit az energiaárak folyamatos emelkedése mellett nem hagyhatunk figyelmen kívül.
  • A zöld felületek nyugtatóan hatnak a lélekre, így rekreációs felületként is funkcionálnak. Az külön plusz, hogy még egy egy tizenhatod hektárnyi felület is komolyan elősegítheti a városi zöldség- és gyümölcstermesztés fellendülését.
  • Kevésbé köztudott, de a zöldtető hangszigetelő hatással is bír. Ez nagyban elősegíti a komfortérzetet, különösen iparterületek vagy repterek közelében.

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben is írtunk, a tetők tökéletes lakói az olyan szívós, sziklakerti növények, mint például a varjúháj. Ennek oka, hogy kiválóan tűri a szárazságot, nem ereszt mély gyökeret, és nem is nő túlságosan magasra.

Aki kedvet kapott, hogy utánanézzen, miképp lehet zöldtetőt építeni egy már meglévő épületre, kiemelten fontos odafigyelnie arra, hogy a legtöbb tetőszerkezet még egy vékony földréteget sem bír el plusz megerősítés nélkül.

A szakemberek véleménye alapján a kevésbé meredek tetőket érdemes zöld felszínnel befedni, mivel ez esetben a kiépítés és a fenntartás is könnyebben kivitelezhető.

Forrás: ecolounge.hu; edenkert.hu