Written by

Egy csipetnyi farm a kórház tetején

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 669

Egy bostoni egészségközpontban a fenntarthatóság, az innováció, és az egészséges életmód jegyében született egy kiváló megoldás a betegek közérzetének és mielőbbi gyógyulásának érdekében.

A Boston Medical Center egy 514 férőhelyes orvostudományi központ az Egyesület Államok-beli  Massachusetts-ben, ahol a betegeknek szánt táplálékot nem akármilyen helyről szerzik be. Az épület stabil, sík felszínnel rendelkező teteje kiváló helyszínt biztosít arra, hogy közel huszonötféle zöldség- és gyümölcsfajtát termesszenek rajta, melyekkel a betegeket, a látogatókat, és az ott dolgozókat is táplálják.

A kórház munkatársai kezdetben szkeptikusak voltak, hogy vajon megfelelő mértékben fognak-e fejlődni a tetőn ültetett növények. Szerencsére a dugványokból öt-hat elteltével gyönyörű saláták, retkek, paradicsomok növekedtek. A tetőtéri gazdaság 2400 négyzetméternyi területen helyezkedik el, ami mindösszesen egy tizenhatod hektár. Ennek ellenére a munkacsapat 2017-ben ötezer kiló friss élelmiszert termesztett.

A növényeket hosszú sorokban, gyümölcsös ládákban nevelik. Ezek a rekeszek azonban nem műanyagból készülnek, hanem újrahasznosított szövetből, így lehetővé téve a levegőmozgást és a vízelvezetést. Az év különböző szakaszaiban mindig az aktuális idénynövényeket termelik a klinika „csepp oázisában”. Ennek köszönhetően kerülhet mindig friss kelkáposzta, sárgarépa, uborka, cukkini, többféle paprika- és paradicsomfajta az egészségközpont konyhájába.  Az eredmény pedig – túl azon, hogy kézzel fogható – szemmel is jól látható, méghozzá a betegek közérzetén, akik imádják a bostoni klinika kosztját.

Az alábbi 1 perces videóban Lindsay Allent, a Boston Medical Center tetőtéri gazdaságának megálmodóját láthatjuk. Lindsay a kezdeményezésével szeretné felhívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen apróságokon múlhat a fenntartható fejlődés, a városkép javítása, vagy épp a betegek közérzete.

Forrás: brightvibes.com; pri.org