Written by

„Méhmegállók” holland buszmegállókban

Hírek, home_slider| Views: 2613

Utrecht Hollandia negyedik legnagyobb városa, mely pezsgő egyetemi, tudományos élettel rendelkezik, továbbá ódon városközpontja is számtalan csodás épülettel büszkélkedhet. Az utóbbi időkben azonban a város innovatív, multifunkcionális buszmegállói miatt került a közösségi média fókuszába.

A holland város 316 buszmegállóján újították fel a tetőket, így téve azokat „zöld tetőkké”, vagyis a megállók tetején valódi növények, köztük különféle virágok találhatók. Ezeket a speciális tetőket az önkormányzat dolgozói tartják fenn, akik a környezettudatosság jegyében villamos járművekkel közlekednek.

Utrecht mindent megtesz a károsanyag-kibocsátás csökkentésének érdekében, melynek része többek között a buszmegállók jelentős részének megújítása, valamint hogy 2028-ig szén-dioxid-semleges buszokra szeretnék cserélni a jelenleg nitrogén-dioxidot pöfögtető tömegközlekedési eszközöket.

A zöld tetőkön lévő növények megkötik a szén-dioxidot és oxigént juttatnak a levegőbe, összegyűjtik a finom porokat, tárolják az esővizet, és nyáron biztosítják a hűtést. Mivel a körülmények nem ideálisak minden növény számára, így elsősorban a gyengébb talajon is szépen fejlődő, mostoha körülményeket is jól tűrő sziklakerti növények – többek között a virágzó varjúház – élveznek prioritást.

A virágokkal beborított tetők odavonzzák a méheket, akik a környéken állítják elő a tápláló mézet. A közhiedelemmel ellentétben a méhek nem agresszív állatok, és amíg a virágzó növények a tetőn vannak, nem is foglalkoznak a buszra várakozó emberekkel – ezt a helyiek is tanúsítják. Végezetül ne feledjük: méhek nélkül felborulna a természet ökológiai egyensúlya is, hiszen nem lenne, aki beporozza a virágokat.

Forrás: brightvibes.com