Written by

Október 30. – téli időszámítás kezdete

Egypercesek, home_slider| Views: 1940

A kellemes időjárás ellenére a hétvégén kezdetét veszi a téli időszámítás, hiszen október 30-án ismét óraátállításra kerül a sor: a vekkereinket hajnali 3:00 órakor 2:00 órára kell visszatekernünk. Az óraátállást a balesetek számának növekedése, rossz közérzet, alvás- vagy figyelemzavar miatt a magyar lakosság jelentős része nem kedveli, azonban az óra visszatekerésével a hosszabb alvási idő mellett energiát is takaríthatunk meg.

Az óraátállítás története

Az óraátállás gondolatát sokan Benjamin Franklin nevéhez kötik, aki 1784-ben azt fejtegette, hogy ha az emberek hamarabb térnek nyugovóra, akkor kevesebb gyertyát égethetnek el. Gyakorlatban a bevezetését viszont évtizedekkel később, 1908-ban Nagy-Britanniában kísérelték meg az angol alsóház elé terjesztett törvényjavaslattal. Az indítvány hátterében az állt, hogy az óraátállításnak köszönhetően a lakosság munka után tovább élvezheti a napfényes délutánokat. Az emberi jóllét szem előtt tartása ellenére nem engedélyezték. Ezért legelőször pár év elteltével, 1916-ban a Német Császárságban és az Osztrák-Magyar Monarchia területén alkalmazták. A vezetőség azért döntött az „eljárás” bevezetése mellett, mert számításaik alapján az óraátállással az emberek kevesebb gázlámpát használhatnak és a villamos áram előállításához szükséges kőszénen is spórolhatnak. A pozitív eredmények révén az óraátállítás világszinten is elterjedt, olyan nagy hatalmak vették át mint Anglia vagy az Egyesült Államok.

Az országok a „módszert” változó arányban használják, takarékossági eszközként leggyakrabban valamilyen globális nehézségek miatt vezetik be. 1980-ban az Európai Gazdasági Közösség tagjai, többek között Magyarország is az 50-es évek utána negyedszer kötelezte lakóit az óraátállásra. A mai napig alkalmazott rendszert 1996-ban hozták nyilvánosságra, amely értelmében az őszi időszámítás október, a nyári pedig március utolsó vasárnapján veszi kezdetét.

A világon jelenleg nagyjából 70 országban állítják az órát, ami a Föld lakosságának majdnem a negyedét jelenti. A legtöbb nemzet azért maradt az „eljárásnál”, mert természetes fényben az emberek hatékonyabban dolgozhatnak, világosban több időt tölthetnek, az esti szürkület okozta balesetek száma csökkenhet, de legfőbbképpen energiát takaríthatnak meg.

Óraátállítás az energiatakarékosságért

A hazai villamosenergia-rendszert irányító Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányitó Zrt. (MAVIR) több mint 70 éve folyamatosan gyűjti és elemzi a hazai lakosság fogyasztásadatait. A tavaszi időszámítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5 és 3 százalék közötti, vagyis 2.000–4.000 megawattórás fogyasztáscsökkenést tapasztaltak, ami akár ezer háztartás energiaellátását tudná biztosítani. Az eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraátállításkor a hálózatok esti terhelése erősen mérséklődik. Az őszi óraállítás kapcsán végzett vizsgálatok nem mutattak ilyen nagyságú változást, azonban a MAVIR 2017-es becslései szerint a nyári-őszi időszámításnak köszönhetően az ország 30–40 ezer lakás éves fogyasztásának megfelelő 120 ezer gigawattóra áramot takarít meg. 2017-ben a lakosság teljes felhasználása meghaladta a 37 ezer gigawattórát, amiből kiszámítva a 120 ezer gigawattóra az egész fogyasztás 0,32%-a.

Az adatok és az óraátállás okozta különböző negatív következmények (alvászavar, fáradtság, depresszió, ingerültség, étvágytalanság stb.) ismeretében nem meglepő, hogy az elmúlt 10 évben több ország is eltörölte a vekker átállítását, illetve egy 2018-as felmérés szerint a magyarok 90%-a megszűntetné az évenkénti óra előre- vagy visszaállítását. Az eredményeket azonban továbbgondolva: minden évben a teljes villanyfogyasztás 0,32%-át megtakarítjuk, akkor közösen kis lépéseket tehetünk egy energiatudatos világ felé, hiszen 10 év múlva már az addigi felhasználás 1,32%-át tehetjük félre.

Az óraátállítás mellett energiát spórolhatunk meg az energiatakarékos eszközök használatával, a hagyományos villanykörték kicserélésével, a természetes fény beengedésével vagy a konnektorban felejtett töltök kihúzásával. Az energiatakarékossághoz vezető tevékenységek alkalmazásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a jövő generációja is élvezhesse a megfelelő életszínvonalat támogató erőforrásunkat, az áramot.

Források creeLEDtech, 24.hu, Index, Greendex, mekh.hu