Written by

Hogyan tehetünk a Földért egyetlen órában? – a Föld Órája 2024

Hírek, home_slider| Views: 247

Minden év március 23-án milliók csatlakoznak a Föld Órája kezdeményezéshez, egy olyan globális mozgalomhoz, amely arra ösztönzi az embereket, hogy egy órára lekapcsolják a feleslegesen égő világítást környezetükben és más energiafelhasználó eszközeiket. De vajon honnan ered ez az ötlet, és milyen hatása van valójában a világunkra?

A Föld Órája nem csupán egy esemény, hanem egy mozgalom, amely arra ösztönzi az embereket, hogy a fenntarthatóság jegyében gondolkodjanak és cselekedjenek. Az első Föld Órája 2007-ben indult, amikor a WWF arra kérte az embereket, hogy kapcsolják le az otthonaikban található világítást egy órára március 23-án éjszaka. Azóta ez a kezdeményezés egyre nőtt és terjedt, és mára már több mint 180 ország vesz részt benne.

Az első Föld Órája óta rengeteg mérföldkövet ért el a kezdeményezés. Például 2008-ban a világ egyik legikonikusabb ókori épülete, a Colosseum is teljes sötétségbe borult az esemény idejére. A következő évben a Föld Órája, megdöntve minden addigi rekordot a legnagyobb közösségeket megmozgató kezdeményezéssé nőtte ki magát, alig két év leforgása alatt.

Az esemény további érdekessége, hogy a kutatások szerint a Föld Órájának hatására több mint 10 millió ember tett azért, hogy fenntarthatóbb életvitelt folytasson, és sok országban jelentős politikai és társadalmi változások is történtek a környezetvédelem terén. Argentínában például a 2013-as Föld Órája esemény hozzájárult ahhoz, hogy Buenos Aires polgármestere aláírjon egy a Buenos Aires városában való fenntartható fejlődésre összpontosító rendeletet, Törökországban pedig 2014-ben, több mint 1 600 török iskola csatlakozott a Föld Órájához, és vett részt a környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos oktatási programokban.

A Föld Órája nem csupán egy esemény a naptárban, hanem egy lehetőség arra, hogy ráébredjünk apró lépésekkel is képesek vagyunk változást elérni. Mindannyian részei vagyunk változásnak és mindannyiunknak felelősséget kell vállalnunk azért, hogy megőrizzük bolygónkat a jövő generációk számára is.

A Föld órájára idén is március 23-án 20:30-kor kerül sor, csatlakozz te is a kezdeményezéshez és egy órára kapcsolj ki!

Forrás: https://www.earthhour.org/