Written by

A magyarok (is) tiltanák a szennyező autókat

Hírek, Tudtad-e?| Views: 784

Az emberek kezdik megelégelni a szennyezett levegőt városaikban. Egy nemzetközi felmérésből kiderült ugyanis, hogy a magyarok háromnegyede, illetve a többi megkérdezett ország lakosainak többsége is támogatná, hogy a levegőtisztaság védelmében tiltsák ki településükről a legszennyezőbb gépjárműveket.

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség 9 európai országban (Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Svédország, Spanyolország) mérte fel, mennyire tartják fontosnak a városlakók az ún. alacsony kibocsátási övezeteket. A válaszadók több mint kétharmada egyetért azzal, hogy a városközpontokba ne legyem szabad „nagyon” szennyező gépkocsival behajtani. A magyar válaszadók 76,4 százaléka támogatja a javaslatot.

A behajtási korlátozás az emberek autóvásárlási szokásait is befolyásolná. A válaszadók 69 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy legközelebb dízelautót vegyen, ezt pedig a dízelmotorok levegőszennyezése mellett a behajtási korlátozásokkal is indokolják. A magyar válaszadók még inkább ódzkodnak a dízeltől, 71 százalék másféle járművet szeretne a jövőben. A magyarok 40 százalékánál a fő ellenérv a levegő szennyezése, és 14 százalékuknál az, hogy esetleg később nem tudnak majd behajtani a városközpontokba.

Magyarországon még nem, Európán belül azonban egyre több nagyvárosból tiltják ki a környezetre káros járműveket. Már 12 tagállam városaiban összesen 260 alacsony kibocsátási zónába nem hajthatnak be a régebbi, a levegőt erősen szennyező gépkocsikkal.

A teljes kutatás (angol nyelven) ide kattintva érhető el.

Forrás: Greenfo