Written by

Hogyan hat a pusztító hőség az energiaszükségletre?

Hírek, home_slider| Views: 999

A 2003-as hőhullám óta nem volt akkora hőség Európa fővárosaiban, mint az utóbbi hetekben. Számos országban dőltek sorra a melegrekordok. Eközben a globális felmelegedés témáját körbejáró friss tanulmányok sem adnak okot az örömre.

Az Európai Földtudományi Egyesület közgyűlésén tavaly bemutatott klímajelentés szerint még soha nem volt olyan meleg nyarunk, mint 2018-ban. Az átlaghőmérsékletek növekedése azonban nem csupán a nyári évszakot érinti. Korábbi cikkünkben beszámoltunk a 2019-es magyar tavaszról, amely összességében – a hűvös május ellenére is – jóval melegebb volt az átlagnál, számos melegrekorddal tarkítva.

A jelenleg is tartó hőhullám nem kíméli Földünk egyik pontját sem. Indiában a rettentő hőség miatt evakuálni kellett számos falu lakóit, mivel a hőmérséklet megközelítette az 50 Celsius-fokot.

De tomboló hőséggel indult a nyár Európában is. Így az elmúlt hetekben Spanyolországban és Franciaországban többfelé emelkedett 40 fokig a hőmérséklet, de egyes régiókban még ennél is melegebb volt. Dél-Franciaországban, a Francia Riviéra szomszédságában 42-45 fokos forróság tombolt.Gallargues-le-Montueux településen 45,9 fokkal megdőlt az abszolút melegrekord, vagyis ennél melegebbet még sosem mértek Franciaországban.

Eközben a Nature Climate Change-ben megjelent friss publikáció arra hívja fel a figyelmet, hogy a globális felmelegedés és az energiaszükséglet növekedése kéz a kézben jár. Ha „csupán” egy mérsékelt felmelegedés következik be 2050-re, akkor 11-27 százalékkal növekedhet az energiaszükséglet, ám egy erőteljesebb felmelegedés 25-58 százalékos növekedést vonhat maga után.

Ha nem sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, az energiahasználat jelentősen meg fog nőni, ami elsősorban a légkondicionáló berendezésekre lesz hatással. Ezeknek a rendszereknek a működtetése hosszú távon még nehezebbé és költségesebbé teszi a globális felmelegedés mérséklését.

„A kutatók szerint a légkondicionálók piaca robbanásszerűen fog növekedni, Indiában például, ahol ma mintegy 30 millió készüléket használnak, 2050-re egymilliárdra nőhet számuk.”

Forrás: hvg.hu; nature.com; infostart.hu; mfor.hu